Na Tišnovsku budují svazkovou školku. Místo v ní najdou děti z šesti obcí

V Železném na Tišnovsku dokončují stavbu nové mateřské školy. Zařízení za devatenáct milionů zajistí místo pro padesátku dětí z šesti obcí. Dosud musely tamní děti dojíždět třeba do Tišnova, ani tam už ale volná místa nejsou. Nová školka vznikla i v Brně, podle vedení města přesto bude kvůli rekordní porodnosti v budoucnu problém s kapacitou.

V Železném dosud žádná škola nebyla, rodiče tak museli děti vozit do okolních obcí, například do Tišnova. Ani tam už ale kapacity nestačí.

Šest obcí se proto dohodlo na stavbě takzvané svazkové školky. Stála osmnáct milionů korun, z více než 80 procent ji dotovalo ministerstvo školství. Zbylé peníze uhradily samy obce.

Výhodou je, že všechny obce jsou na jedné lince integrovaného dopravního systému, s dopravou dětí do školky tedy podle starostů nebude problém. „Tím, že je naše obec blízko Tišnova a má dobrou dopravní dostupnost, se rozvíjí možná nejvíc. Aktuálně se připravuje výstavba padesáti nových rodinných domků,“ uvedl starosta Železného Radomír Pavlíček (STAN).

Nové školky potřebuje i Brno

Nová školka v září otevře také v ulici Sýpka v městské části Brno-sever. I v této lokalitě byl v minulosti problém s nedostatkem míst. „Školka už tu v minulosti stála. A bylo jednodušší starou nevyhovující budovu zbourat a postavit novou,“ upřesnila místostarostka Brna-sever Miriam Kolářová. Městská část tak má – aspoň na čas – problémy s kapacitou školek vyřešené.

Kvůli loňské rekordní porodnosti ale podobný problém vyvstává v Líšni, na Vinohradech, v Bystrci nebo v Židenicích. „Nechal jsem udělat podrobnou analýzu, kontaktujeme starosty městských částí a budeme chtít situaci řešit,“ říká náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Kdy a kde nové školky vzniknou, bude magistrát vědět v létě.