Obce lákají mladé obyvatele na výhodné ceny pozemků. Pak jim musí zajistit místo ve školkách

Obce lákají mladé obyvatele (zdroj: ČT24)

Obce na jižní a východní Moravě, třeba ve Strání na Uherskohradišťsku, lákají mladé lidi především na dostupnější bydlení. Nabízejí třeba levné pozemky nebo startovací byty. Naopak vesnice, které se už rozrostly, řeší další problém. Chybí jim mateřské a základní školy.

Ve Strání žije 80 procent starousedlíků, v Česku je jejich tak vysoký podíl mimořádný. Situace v obci se nejspíš jen tak nezmění. Místní radnice totiž tamním mladým obyvatelům nabídla 23 stavebních pozemků v lokalitě Nová hora.

„Chceme, aby tu mladí lidé zůstávali, tím pádem jim musíme něco nabídnout,“ vysvětlil starosta Strání Antonín Popelka (nez.). Obecní úřad prodal metr čtvereční za 300 korun. Jejich noví majitelé musí splnit jedinou podmínku, do šesti let na pozemcích postavit nové domy.

Do nové čtvrti Strání se přestěhuje i tamní rodačka Gabriela Panáková. Z domu to sice bude mít do práce 25 kilometrů, a manžel ještě dál, přesto neváhali. Za tak výhodnou cenu by pozemek jinde nepořídili. „Tady to máte za 300 tisíc, v Brodě už za milion a 200 tisíc třeba za poloviční pozemek,“ vysvětlila Panáková.

Pozemky tam nakoupili jen místní. „Každý si pozemky drží pro svoje děti, vnoučata, pravnoučata. Nikdo rád neprodává, co má,“ popsala obyvatelka Strání Jitka Tinková.

Obce, které nové obyvatele získaly, musí řešit nedostatečnou infrastrukturu

I na jižní Moravě se obce snaží přilákat nové obyvatele. Třeba v Železném přibylo za posledních 10 let 50 nových domů, a počet lidí ve vsi se tak zdvojnásobil. Aktuálně v místě žije 500 lidí, z toho 70 dětí. S narůstajícím počtem rodin ale vyvstal nový problém, chybí mateřská škola.

„Děti vozíme do nedalekého Tišnova asi kilometr,“ popsala obyvatelka Železného Marie Rozsypalová. Podle ní je i u tišnovské školky problém s kapacitou. I proto někteří rodiče přihlašují děti k trvalému pobytu tam, kde zařízení mají, aby měli větší šanci pro umístění.

„Když jich 15 v rámci školkové turistiky odejde někam jinam, tak vám z rozpočtu uteče 150 tisíc,“ řekl starosta Železného Radomír Pavlíček (STAN). I proto se Železné spojilo s okolními obcemi, které se také rozrůstají, a společně začaly se stavbou svazkové školky pro 50 dětí.

„Dokázali jsme se dohodnout, že to bude zde v Železném. Hodně nám v tom pomohl i fakt, že všechny obce leží na jedné lince IDS,“ dodal s odkazem na dopravní propojení Pavlíček. Hotovo by mělo být letos v červnu. Že bude mít školka využití i v budoucnu, ukazují nedaleké parcely, na kterých už brzy začnou další mladí stavět.