Na festivalu v Jihlavě se zranilo více lidí, tlačili se u vchodu do stanu

Zprávy ČT24: Zranění na festivalu v Jihlavě (zdroj: ČT24)

Na festivalu v Jihlavě se v noci na neděli v tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu zranilo několik lidí. Stan v panice opouštěli, když se začala prohýbat jeho střecha, informovala policie ráno na síti X. Podle mluvčího krajských záchranářů Petra Janáčka v jihlavské nemocnici skončilo s lehkým zraněním sedm lidí. Stejný počet zraněných potvrdili i pořadatelé akce. Policie původně uvedla, že zraněných je nejméně dvanáct. Festival ovlivnilo počasí, kvůli předpovědi bouřek pořadatelé uspíšili program, poslední kapela dohrála před půlnocí.

Krátce nato podle pořadatelů silný déšť přiměl lidi schovat se v nafukovacím stanu, který se začal pod tíhou vody prohýbat. Když je pořadatelé vyzvali, aby stan opustili, v panice se hrnuli ke vchodu, kde se zranili. Lidé měli pošlapaná záda, někdo si zvrtnul kotník.  Redaktor ČT Jan Sádovský z místa popsal, že silná bouřka vyřadila z provozu kompresory, které zmíněný stan dofukovaly. Váha vody pak protrhla plášť jeho střechy.

„Na místě zasahovaly čtyři pozemní posádky, naši záchranáři ošetřili celkem sedm lidí, které s lehčími zraněními sanitkami transportovali na urgentní příjem do Jihlavy,“ potvrdil pro ČT mluvčí krajské záchranky Janáček.

Začal úklid areálu

„Byla jsem na opačné straně areálu, vím jen, že tam byli hasiči a sanitky, asi se i někdo zranil,“ popsala jedna z účastnic festivalu, která po ránu opouštěla stanové městečko nedaleko místa konání akce. V areálu mezitím začal úklid techniky, velký nafukovací stan jistil před demontáží jeřáb.

Událost byla ohlášená krátce po půlnoci. Vyjely k ní všechny složky integrovaného systému. Pro Vysočinu stejně jako pro většinu Čech platila v noci výstraha před bouřkami, podle informací hasičů ale v kraji žádné jiné větší problémy bouřky nezpůsobily.

Silná bouře se v sobotu prohnala také Prahou, večer tam spadl strom na dva lidi, přičemž jednoho vážně zranil. V některých částech Česka počasí zkomplikovalo dopravu, především železniční, protože na tratě spadly stromy.