Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami

Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami s přívalovým deštěm, větrem a kroupami. Hrozí od sobotního večera v celých Čechách a na Vysočině, v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být velmi silné. Teploty odpoledne vystoupají nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Do Česka odpoledne podle meteorologů postoupí zvlněná studená fronta, ještě před ní ale bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. „Za studenou frontou budou teploty od západu klesat. Odpoledne a večer bude v Čechách stoupat vlhkost a v kombinaci s vysokými teplotami budeme mít pocit dusna,“ informoval Štefan Handžák z ČHMÚ.

Výstraha před vysokými teplotami platí od poledne do 19:00 spolu s Polabím také pro jižní část Jihomoravského kraje a nově také pro většinu Zlínského kraje. Hrozí přehřátí a dehydratace, lidé by měli dostatečně pít, omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci a v zaparkovaných autech, nabádá ČHMÚ.

V bouřkách, které podle výstrahy mohou přijít po 16:00, může v přívalových srážkách za krátkou dobu spadnout až 30 litrů vody na metr čtvereční, vítr bude foukat rychlostí v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině a kroupy by neměly být větší než dva centimetry.

Přívalové srážky a velké kroupy

„V jižních Čechách a části Vysočiny se vyskytnou ojediněle i velmi silné bouřky doprovázené hlavně kroupami kolem tří centimetrů, nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině a přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 milimetrů za krátkou dobu,“ doplnil Handžák. Bouřky budou podle něj postupně od západu slábnout, výstraha končí hodinu po půlnoci ze soboty na neděli.

Přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, rozvodnit se mohou malé toky, varoval ČHMÚ. Škody nebo úrazy mohou způsobit větrem zlomené větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky,“ dodali meteorologové. V místech se silnými bouřkami mohou vznikat přívalové povodně a vítr může stromy také vyvracet a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

Po tropických teplotách a silných bouřkách v minulém týdnu, které zejména na Moravě a ve Slezsku působily škody, bylo v tomto týdnu počasí dosud díky ochlazení klidnější. V neděli meteorologové očekávají návrat k nižším teplotám, překročit by neměly 22 stupňů Celsia, na jihovýchodě Moravy 26 stupňů. Předpověď hlásí místy občasný déšť nebo přeháňky, večer od jihozápadu přibývání srážek.