Prodloužený víkend má přinést tropické teploty i bouřky

Po několika chladnějších dnech se má o prodlouženém víkendu začít rychle oteplovat. V sobotu teploty překročí třicet stupňů Celsia, zároveň ale dorazí bouřky, které teploty srazí pod hranici tropického dne, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V neděli má na většině území pršet a někde očekávají meteorologové i vydatnější srážky.

Ve čtvrtek se mají nejvyšší teploty pohybovat od osmnácti do dvaadvaceti stupňů Celsia, v nížinách do čtyřiadvaceti stupňů, v Čechách se nejspíš místy objeví přeháňky. V pátek, kdy je v Česku státní svátek, by mělo pršet jen výjimečně, teploty vystoupají na dvaadvacet až šestadvacet stupňů, ale na západě země bude jen kolem dvaceti stupňů, ukazuje předpověď.

Sobota nejspíš přinese zpočátku jasnou či téměř jasnou oblohu a teploty od osmadvaceti do dvaatřiceti stupňů. Od západu ale mají do Čech dorazit přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle i silné.

V neděli má být oblačno až zataženo, zpočátku na východě až polojasno. Postupně by mělo začít na většině území pršet, místy mohou být srážky vydatné a bouřky silné. Teploty na většině území se očekávají pod hranicí letního dne, od devatenácti do čtyřiadvaceti stupňů, jen na jihovýchodě a východě Moravy mohou vystoupat k osmadvaceti stupňům.

K tropické třicítce se teploty znovu zřejmě přiblíží příští týden.