Na Nymbursku v sobotu zemřel muž, na kterého při bouřce spadla větev

V Bobnicích na Nymbursku v sobotu večer zemřel muž, na kterého spadla větev stromu. Událost se stala v době, kdy místem procházely bouřky. Dva lidé – žena a muž – utrpěli v sobotu zranění při pádu části stromu v Praze-Braníku, muž utrpěl vážná zranění. Policie tento případ vyšetřuje jako nešťastnou náhodu. V situaci, při které dvojice utrpěla zranění, nešlo o cizí zavinění ani nedbalost, řekl v neděli policejní mluvčí Jan Daněk.

Bez viníka bude zřejmě i úmrtí na Nymbursku. „Šlo o nešťastnou náhodu, kdy na muže, ročník 1967, spadla větev před domem,“ řekl policejní mluvčí Pavel Truxa. Podle mluvčího krajské záchranné služby Marka Hylebranta zraněného na místě laicky resuscitovali. „Zranění ale byla natolik devastující, že jim muž podlehl,“ řekl.

K pražskému případu mluvčí Daněk řekl, že vyšetřovatelé v něm nespatřují cizí zavinění ani nedbalostní jednání. K pádu části stromu došlo v ulici U Kempinku, kudy se přijíždí k cyklostezce vedoucí podél Vltavy. Zraněnou dvojici v sobotu ošetřili zdravotničtí záchranáři. Muže s vážným úrazem hlavy a dalšími zraněními převezli do nemocnice, žena utrpěla lehký úraz obličeje a měla akutní stresovou reakci.

Zahradnická firma najatá Prahou 4 strom, jehož část spadla, podle informací ČT v neděli pokácela, v okolí půjdou k zemi také další stromy. V okolí jich je vytipováno k preventivnímu pokácení pět až šest, stromy mohou být napadené dřevokaznou houbou a nemusely by vydržet nápor silného větru.

Po bouřce, která v sobotu večer přešla přes Prahu, hasiči odklízeli spadlé stromy a větve, v souvislosti s počasím vyjeli k dvanácti událostem. Spadlý strom například dočasně zastavil vlaky mezi Žvahovem a stanicí Praha-Smíchov, lanovka v zoo kvůli silnému větru ukončila provoz o půlhodinu dříve než obvykle.