Hašení požáru na Domažlicku komplikuje vedro, zasahují chemici

Hasiči zasahují v Postřekově na Domažlicku (zdroj: ČT24)

Hasiči lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a plameny se rozšířily i na okolní budovy, vzhledem k počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Policie bude případ prověřovat kvůli podezření z obecného ohrožení. Při hašení se zranilo několik hasičů. Záchranáři ošetřili několik kolapsových stavů, jeden úraz a asi dva lidi s menšími popáleninami.

U požáru zasahuje osmnáct jednotek hasičů s třiceti kusy techniky. Podle velitele jde o velmi komplikovaný zásah, plameny se rozšířily na několik budov, v nichž nikdo nebyl. „Stále zde probíhají hasební práce, při kterých došlo ke zranění několika hasičů, kteří byli převezeni k lékařskému ošetření. Domažličtí policisté jsou na místě události a na místo požáru je také přivolán policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelarantů hoření,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Starosta Postřekova Petr Anderle (Společně za Postřekov) řekl, že šlo o pneumatiky u rodinného domu. Dodal, že obec zajišťuje pro hasiče občerstvení.

U požáru je také záchranná služba, protože vinou vysokých teplot zkolabovalo několik zasahujících hasičů, informoval Holeček. „Záchranáři dosud ošetřili několik kolapsových stavů, jeden úraz a asi dva lidi s popálením malého rozsahu,“ řekl po 15. hodině mluvčí záchranné služby Lukáš Uherek.

Záchranáři vyslali k požáru tři sanitky. „Vzhledem k situaci jsme přímo na místě připraveni zasahujícím kolegům z hasičského záchranného sboru pomoci jak při kolapsových stavech, tak i jiných případných zdravotních indispozicích,“ vysvětlil Uherek. Přesné počty ošetřených sdělí později.

Inspektor provozu záchranné služby dění na místě sleduje a koordinuje činnost výjezdových skupin. Záchranáři k požáru povolali i vůz pro mimořádné události, zatím ho nevyužili.

Postupně hasiči vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Další jednotky k zásahu dojíždějí. Podle posledních informací by mělo být na místě osmnáct profesionálních i dobrovolných jednotek z širokého okolí s třiceti kusy techniky. K požáru přijeli hasiči z Plzně s pěnidlovým kontejnerem a také chemická laboratoř z Třemošné kvůli měření velkého množství zplodin hoření.