Na D35 u Litovle začaly opravy. Jen jedním pruhem v každém směru se bude jezdit až do listopadu

Na dálnici D35 začala oprava desetikilometrového úseku mezi Litovlí a Křelovem na Olomoucku. Potrvá přes čtyři měsíce – do druhé poloviny listopadu. Řidiči se musí připravit na výrazné omezení, v každém směru se jezdí pouze jedním pruhem a zůstane to tak po celou dobu oprav.

V úvodní fázi oprav začali dělníci připravovat přejezd přes středový pás, to však již pro řidiče znamená omezení. V každém směru uzavřeli levý jízdní pruh, jezdí se v pravém a rychlost je omezena na 80 kilometrů za hodinu. Následně začne oprava jízdního pásu ve směru na Olomouc.

Přípravná nultá etapa, která potrvá do poloviny července, se bude týkat pouze pětikilometrového úseku mezi Litovlí a Unčovicemi, poté již zhruba deseti kilometrů až ke Křelovu. Řidiči musí počítat s tím, že na poměrně úzké dálnici budou mít i dál k dispozici v každém směru pouze jeden pruh.

Při opravě dálnice bude uzavřena unčovická odpočívka a částečně i tamní mimoúrovňová křižovatka, kterou budou muset řidiči objíždět po vyznačených trasách k nejbližšímu dálničnímu křížení, kudy se pak vrátí na požadovaný směr.

Opravit povrch D35 u Litovle je podle silničářů nezbytné, protože je ve špatném stavu. „Nezávislá prohlídka trasy z Litovle do Křelova diagnostikovala přítomnost trhlin, deformací, vyjetých kolejí a starých oprav postupně nevyhovujících potřebnému stavu dálnice. Byla proto zvolena obsáhlá rekonstrukce formou recyklace za studena a pokládky nových asfaltových vrstev,“ uvedl Miroslav Mazal z olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic.