Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.

Kraj se chopil myšlenky na využití důlních vod už loni, kdy začal vrtat na Hodonínsku v místech, kde se dříve těžil lignit. Kyjov už pracuje na propojení vrtu s akvaparkem, v Šardicích chtějí z vrtu zásobovat užitkovou vodou celou obec.

V Oslavanech teď doufají, že v místech nad bývalým dolem František bude voda pitná. „V prvním patře zde vždycky kvalitní pitná voda byla,“ řekl starosta Oslavan a předseda Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Vít Aldorf (ODS). Uhlí se na Rosicku a Oslavansku netěží už 31 let.

Nyní Svazek zásobuje pitnou vodou padesát tisíc lidí a potřebuje 40 litrů za vteřinu. „Jaká bude vydatnost vrtaného zdroje, zjistíme po zkouškách,“ řekl Aldorf. V optimistické variantě by to mohlo být dvě stě litrů, v pesimistické dva litry, ale i to by podle Aldorfa stačilo na zásobování obce s třemi tisíci obyvateli.

Vybudování úpravny vody by projekt prodražilo

Pokud by voda nevyžadovala žádné úpravy, je možné ji poměrně jednoduše jímat do půl kilometru vzdáleného vodojemu. Pokud by potřebovala úpravy na pitnou, bylo by to složitější a dražší.

Důležité je vodu zachytit předtím, než vteče do důlního díla. Důlní voda vytéká v Oslavanech ze štoly vydatností okolo 40 litrů za vteřinu, ale je tak kontaminovaná, že se musí před vpuštěním do řeky čistit.

Aldorf uvedl, že nyní jsou zdroje pro obce Svazku dostatečné, ale je dobré využít každou možnost, kterou příroda dává. „Navíc se vodárenské soustavy propojují, my se aktuálně propojujeme na Třebíčsko a chystáme se propojit i na Vírský vodovod. Klimatická změna postupuje, a je potřeba být připraven,“ dodal.

Vodu by bylo možné využít i na vytápění

Podle bývalé ministryně životního prostředí a jihomoravské zastupitelky Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) není Jihomoravský kraj soběstačný a pitnou vodu odebírá i z jiných krajů.

Náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL) také řekl, že u vody ze štoly se uvažuje o energetickém využití. Podle analýzy, kterou zmínil Aldorf, by důlní vody mohly zajistit vytápění poloviny města včetně sportovního areálu.