Motorkáři se v Sosnové učí, jak přežít na silném stroji

Sosnová (Českolipsko) – Liberecký kraj pořádá ve spolupráci s Besipem kurzy bezpečné jízdy pro začínající motorkáře. Na autodrom do Sosnové na Českolipsku se jich sjelo skoro 70. Chtěli se seznámit s motorkou a naučit se zvládat krizové situace. Nezkušenost řidičů v kombinaci s nečekaně silným motocyklem je totiž častou příčinou nehod. Kurzy jsou pro účastníky zdarma.

Jak správně brzdit v náklonu, bezpečně a přitom rychle projet zatáčku a jak dobře ovládat stroj při nízké rychlosti, se začínající motorkáři nemusí naučit sami v ostrém provozu, stačí jim zajet na autodrom. Řidiči se podle organizátorů musí poučit o tom, co jejich jednostopý stroj dokáže. „Neuvědomují si, jaký mají pod sebou motocykl – to je nejčastější chyba,“ upozornil instruktor David Pabiška.

Oproti obdobným školením pro řidiče aut jsou kurzy pro motorkáře zdarma. Kromě krajské kasy na ně přispěla i Evropská unie. Mají pomoci ke snížení nehodovosti motocyklů. „Nehody motorkářů mají ty nejzávažnější následky. Třetina nehod, které se stanou, končí vážným nebo i smrtelným zraněním,“ podotkl Jan Polák z libereckého Besipu.

Na kurzy bezpečné jízdy na motocyklu se mohou zájemci vydat ještě ve čtvrtek. Další příležitost budou mít zase za rok.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)