V Ostravici se v pátek topil muž, další dva jej chtěli zachránit. Všichni tři zemřeli

Události: Ve Frýdlantu se utopili tři muži (zdroj: ČT24)

Tři mladíci ve věku 21 a 24 let se v pátek odpoledne utopili ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Těla dvou se našla krátce po tragické události. Po třetím mladíkovi policisté pátrali do sobotního dopoledne. V řece tělo našli potápěči, řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

V pátek krátce po půl páté přiběhli hasiči k jezu v ulici Kamenec ve Frýdlantu nad Ostravicí. Na tísňovou linku oznámil jeden z místních chatařů, že se tam topí tři lidé. V místě nejspíš trávila skupina mladých lidí odpoledne na břehu řeky.

Podle Jirouškové se čtyřiadvacetiletý muž šel do jezu v městské části Kamenec koupat. Jenže nezvládl silný proud, začal se topit a dva mladší kamarádi za ním skočili, aby mu pomohli.

Nejstaršího muže svědci vytáhli z vody níže po proudu. První pomoc mu podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla poskytovali hasiči a policisté. Zdravotníkům jej předali v kritickém stavu. Později zemřel.

Oživit se nepodařilo ani jeho zachránce. „Jednadvacetiletého muže z vody vytáhli kamarádi na ostrůvek uprostřed řeky a zahájili laickou resuscitaci. Zasahující lékař u něj později konstatoval smrt,“ uvedl Humpl.

Policisté pátrali po třetím muži

Po třetím mladíkovi policisté a hasiči na místě zahájili pátrání do večerních hodin. Do náročné akce se zapojilo osm hasičských jednotek, desítky policistů včetně potápěčů a také vrtulník s termovizí.

„Velitel zásahu požádal během pátrací akce Povodí Odry o dočasné snížení průtoku vody v řece,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Ve 22 hodin velitel zásah kvůli tmě přerušil. V sobotu ráno akce pokračovala. Tělo našli potápěči okolo 11 hodin, asi sedm set metrů po proudu řeky. 

Frýdlantský jez patří dlouhodobě k nebezpečným místům. Proto u něj před časem Povodí Odry umístilo záchranné prvky. „Do splavu do břehu pevně zabudovali háky a lana. Lana za tři měsíce někdo ukradl. Co k tomu chcete říct,“ uzavřel svědek události Ladislav Borák.