Městská nemocnice v Ostravě pořídila nové CT za 42 milionů. Je výrazně rychlejší než to staré

Radiologické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO) má nový počítačový tomograf (CT). Jeho pořízení včetně stavebních úprav vyšlo téměř na 42 milionů korun. Přístroj výrazně zkracuje dobu vyšetření a pro pacienta znamená i menší radiační zátěž. Nemocnice ho pořídila z programu React-EU, sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.

„Vyměnili jsme devět let staré zařízení, které bylo ekologicky zlikvidováno. Zároveň jde o jednu z posledních novinek, které jsme v průběhu dvou let nakoupili za finanční prostředky z projektu React-EU,“ uvedl ředitel.

Nové CT bude sloužit nejen pro vyšetřování hospitalizovaných a ambulantních pacientů městské nemocnice, ale i pro pacienty jiných zařízení. Oproti minulému přístroji se skenovací čas zkrátil až o 80 procent. Oblast hrudníku a břicha je tak nyní možné nasnímat za jednu až dvě vteřiny oproti dřívějším deseti vteřinám.

Vyšetření na novém přístroji je podle primáře radiologie Jiřího Kozáka šetrnější i k pacientům s nedostatečnou funkcí ledvin, protože díky nižšímu množství aplikované kontrastní látky se minimalizuje možné poškození.

„Chtěli jsme mít to nejlepší, co bylo na trhu, což přístroj splňuje. Výhodou oproti tomu minulému je, že má dva zdroje záření, které mohou souběžně generovat rentgenové záření při vyšetřování pacientů. Tím jsme schopni posunout především diagnostiku měkkých tkání o krok dopředu,“ uvedl Kozák.

Padesát vyšetření za den

Primář dodal, že díky vyšší rychlosti skenování bude snazší vyšetření například u dětí, starších nemocných, kteří nevydrží dlouho zadržet dech, nebo třeba u neklidných pacientů.

Škála vyšetření zůstane stejná a Kozák předpokládá, že denně bude přístrojem vyšetřeno zhruba padesát lidí. Přístroj se často využívá například pro vyšetření lidí s ledvinovými kameny či onkologických pacientů a řady dalších.

„Rychlost skenování s vynikajícím prostorovým rozlišením je uplatnitelná pro kardiovaskulární diagnostiku, v neuroradiologii, v dětském lékařství a v traumatologii. Například celé srdce přístroj nasnímá za 150 milisekund, hrudník a břicho za jednu sekundu. Za velmi krátký časový interval můžeme při srdečním infarktu přesně odhalit ischemické změny v srdeční svalovině díky speciálnímu vyšetření – dynamické perfuzi myokardu, kterou většina jiných CT přístrojů neumožňuje,“ řekl Kozák.

S pomocí přístroje lze vyšetřovat i velmi obézní lidi. Nosnost stolu je 307 kilogramů, což je téměř 1,5krát více než u předchozího přístroje.

Podle zástupců města je velkou výhodou i to, že nemocnice může přístroj využívat okamžitě a nemusí tak čekat na nový pavilon, který se připravuje v rámci modernizace nemocnice. 

„Je skvělé, že nemocnice účelně využívá možnosti externího financování, protože pořízení techniky je nákladné a my tak prostředky z fondu (na rozvoj nemocnice) můžeme prioritně směřovat do stavebních investic,“ uvedl radní pro zdravotnictví Michal Mariánek (Ostravak).