Loďku Davida Černého rozpohybují peníze. Dostane je škola pro děti s handicapem

Události v regionech: Dílo Davida Černého v Pardubicích (zdroj: ČT24)

V areálu Automatických mlýnů v Pardubicích je od čtvrtka nové dílo sochaře Davida Černého. Jde o interaktivní technologicko-umělecké dílo, které bude sloužit k podpoře handicapovaných dětí. Instalace má podobu lodičky, kterou mohou lidé rozpohybovat finančním příspěvkem, ten pak zamíří na základní školu Svítání, kterou právě handicapované děti navštěvují.

Novým dílem Černého je loďka symbolizující životní cestu plnou překážek a naděje. Instalace je vysoká zhruba šest a půl metru, před Automatickými mlýny bude stát minimálně pět let.

„Nejdřív jsme zjistili, že existuje socha od Davida Černého, pro kterou se hledá vhodné místo v Pardubicích. David Černý dělá umění, které dokáže přilákat návštěvníky. Toto je vlastně začátek spolupráce s ním,“ uvedl architekt a majitel Automatických mlýnů Lukáš Smetana.

Neobvyklá a originální socha se veřejnosti poprvé představí 1. června. „Lodička se houpe, ale ne úplně podle toho, jak jsme zvyklí, ne podle gravitace. Musím říct, že ten projekt, byť měl být velmi rychlý a krátký, nakonec zabral strašidelné stovky, stovky a stovky hodin,“ uvedl autor sochy.

Loď se rozhoupe díky finančnímu příspěvku

Návštěvníci mohou loď rozhoupat libovolným finančním příspěvkem. Veškerý výnos poputuje místní základní škole pro děti s handicapem. „Lidé s handicapem se celý život potýkají s nějakými problémy,“ připomíná ředitelka školy Svítání Miluše Horská.

„S paní Horskou ze ZŠ Svítání jsme řešili, jak školu podpořit. Podporujeme regionální projekty. To dílo – loďku, i když vypadá poměrně jednoduše, bylo hodně složité rozhýbat,“ popsal spolumajitel rodinné technologické firmy JHV Jan Hvížďala. Společnost spolupracuje s Davidem Černým dlouhodobě. Nyní se jim podařilo propojit umělecký koncept s dobročinným projektem.