Dozorci z rýnovické věznice stojí před soudem kvůli údajnému svévolnému trestání vězňů

V Jablonci nad Nisou začal ve čtvrtek soud s třemi dozorci z věznice Rýnovice, jednání je neveřejné. Podle státního zástupce obžalovaní svévolně trestali vězně kopanci či fackami. Dozorci čelí žalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby. Dvěma hrozí až deset let vězení a jednomu pět let. Z toho samého je v dalších třech kauzách obžalováno dalších dvanáct dozorců z Rýnovic.

„Byly podány čtyři obžaloby celkem na patnáct lidí,“ řekl ve čtvrtek novinářům státní zástupce Martin Tvrdík. Podle něj obžalovaní dozorci nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, tak vězně svévolně trestali za jejich nepřístojné chování, aby si zajistili klid pro další službu.

„Měli to udělat zákonným způsobem, ale oni je podle obžaloby, podle shromážděných důkazů, fyzicky trestali, to znamená nějaké facky, nějaké kopance a tak dále,“ popisuje státní zástupce. Obžaloba se mimo jiné opírá o kamerové záznamy pořízené při vyšetřování.

Věznice dozorce mimo službu nepostavila

Soudy se ve všech případech budou zabývat jednáním dozorců na oddělení výkonu kázeňských trestů, a to v období od února 2020 do ledna 2021. „To oddělení je vlastně vězení ve věznici, kdy odsouzení trpí různými psychickými problémy, jsou velice těžko zvladatelní a práce příslušníků vězeňské služby je velice psychicky náročná,“ uvedl Tvrdík.

Mluvčí věznice Rýnovice Monika Králová řekla, že vedení nikoho z obžalovaných nepostavilo mimo službu. „Ctíme presumpci neviny,“ zdůvodňuje. Ve věznici pracuje 225 lidí, z toho je 135 příslušníků a z nich je dozorců 42. K naplnění stavu chybí věznici třináct dozorců.

Čtvrteční jednání je neveřejné, jako důvod soud stanovil zhoršenou epidemickou situaci. Tři muži v tomto případě čelí obžalobě z protiprávního jednání ve čtyřech případech. „Ve třech případech se má jednat o svévolné trestání odsouzeného v rovině fyzické a jednou je to odepření vycházky,“ poznamenává Tvrdík. Na dotazy novinářů obžalovaní před zahájením líčení nijak nereagovali.