Liberecká náplavka zarůstá plevelem. Kraj musí opět posoudit nabídky stavitelů

Události v regionech: Stavba liberecké náplavky nabírá zpoždění (zdroj: ČT24)

Stavba liberecké náplavky u tamního krajského úřadu nabírá zpoždění. Práce měly začít už v březnu letošního roku, dosud si ale staveniště firma nepřevzala. Výsledek výběrového řízení totiž u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) napadl jeden z neúspěšných uchazečů a úřad mu dal zapravdu. Liberecký kraj tak bude muset znovu posoudit nabídky všech společností.

Liberecká náplavka u krajského úřadu má nabídnout stupňovité schodiště až ke korytu Nisy, ale také park s dětským hřištěm, vodními prvky či občerstvením. Firma má vybudovat také lávku, která lidi dovede přímo do budovy úřadu. Jenže tyto plány jsou zatím jenom na papíře, i když se na nich už několik měsíců mělo pracovat.

Plocha v okolí krajského úřadu je na stavbu už připravena. Liberecký kraj nechal odstranit parkoviště i okrasnou zeleň. Jenže místo náplavky se obyvatelé města mohou zatím „kochat“ jenom plevelem. „Podívejte se, jak to tady vypadá. Nějaké přípravy tady začaly na konci roku, káceli tady stromy, ale než práce začnou, tak to vypadá, že ty stromy dorostou,“ konstatoval obyvatel města Dominik Štěpánek.

Velká komplikace, přiznává kraj

Do soutěže na stavbu náplavky se přihlásilo šest uchazečů. kraj vybral firmu CL-Evans, která měla práce provést za 130 milionů korun, jenže firma si zatím prostranství nepřevzala. „Jediné, co můžu říct, je, že zadávací řízení není dokončeno, obraťte se ve věci průběhu zadávacího řízení na zadavatele,“ reagoval na dotaz ČT ředitel firmy Tomáš Kafka.

Vedení Libereckého kraje přiznává, že jde o velkou komplikaci. „My jsme původně vybrali zhotovitele už v únoru, druhý nejúspěšnější se proti tomu našemu rozhodnutí odvolal. ÚOHS po čtyřech měsících rozhodl, že máme nabídky posoudit znovu,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Problém vznikl kvůli materiálu, který se má při stavbě použít. Konkrétně je nutné doložit, zda žulové schody, které vedou k řece, nebudou po namočení klouzat. Komise tedy všechny uchazeče vyzvala, aby doložili potřebné certifikáty. A právě kvůli tomu stavba náplavky nezačne dřív než koncem léta.