Lesníci formovali dnešní Křivoklátsko, argumentovali petenti před poslanci. Národní park nechtějí

Iniciátoři petice v úterý před poslanci zdůvodnili, proč odmítají vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko, který chystá ministerstvo životního prostředí. Dokument podepsalo více než 11 300 lidí, kteří chtějí zachovat nynější chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Ochrana je podle nich dostatečná a připomínají, že jde především o kulturní krajinu, nikoliv původní, člověkem neovlivněnou přírodu. Resort zase argumentuje potřebou ochrany přírody, NP by měl chránit lesy, skály a rozmanitá prostředí včetně kaňonu řeky Berounky. Podle ministerstva je třeba změnit i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě.

„Odmítáme marketing strachu, kdy je lesník vydáván za škůdce křivoklátské krajiny,“ řekl za iniciativu Otevřené Křivoklátsko Jakub Majer.

Zamýšlený NP odmítá také Svazek obcí Křivoklátska, jeho členem je 28 obcí z regionu, což představuje přibližně 15 tisíc obyvatel. Předsedkyně svazku a starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová připomněla, že svazek se ve svém názoru opírá o odborné studie i zkušenosti z jiných národních parků.

„Máme obavy z hromadného turismu,“ uvedla. Doplnila, že se zástupci obcí obávají též bezzásahového režimu hospodaření, který může krajinu dosud udržovanou člověkem a její rozmanitost naopak poškodit.

Proti národnímu parku jsou i lesníci

Argumenty petentů podpořili i zástupci lesníků. „Záměr postrádá racionální odborný základ,“ řekl zástupce křivoklátských lesníků Robin Ambrož. Podle něj se například velmi osvědčil Lesnický park Křivoklátsko, který mimo jiné propaguje přírodní i kulturní hodnoty oblasti.

Lesnický park Křivoklátsko založili společně Lesy ČR, největší soukromý majitel lesů v Česku Jerome Colloredo-Mannsfeld a Česká lesnická společnost Křivoklát v roce 2010. Slouží i jako alternativa k národnímu parku, je zde zázemí pro turisty a zároveň zde žijí vzácné živočišné i rostlinné druhy.

Odpůrci NP dlouhodobě upozorňují, že oblast Křivoklátska stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři a odborníci potvrdili, že na území plánovaného parku nepřevažuje člověkem neovlivněná příroda. Jedna ze studií uvádí, že původní jsou jen přes čtyři procenta porostů.

Ministerstvo životního prostředí loni na podzim zahájilo proces vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, podle návrhu má národní park zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti.

Sněmovní petiční výbor v úterý nakonec přijal usnesení, ve kterém vzal na vědomí závažné argumenty, které od představitelů petice zazněly. Žádá tak ministerstvo životního prostředí, aby je reflektovalo.