Noclehárna v jihlavské „Havaji“ nabízí lidem bez domova i očkování

Kvůli nízkým nočním teplotám už některá města otevřela takzvané noclehárny, ty poskytují ubytování lidem bez domova. Jedno takové zařízení funguje už týden na okraji Jihlavy v lokalitě Havaj. Tato noclehárna nabízí klientům zázemí vždy od prosince do dubna. Nově také pomůže zájemcům s očkováním proti covidu.

Oproti jiným ubytovacím zařízením nevyžadují doklad o bezinfekčnosti. Podle ředitele Lukáše Honzla by se bezinfekčnost na koronavirus kontrolovala u lidí bez domova velice obtížně. Ale vzhledem k tomu, že jde o vnitřní prostor, musí mít všichni během pobytu nasazený respirátor.

Neočkovaní klienti, kteří chtějí vakcinaci podstoupit, mají v noclehárně možnost. Zařízení ve spolupráci s městskou policií a nemocnicí nabízí pro lidi bez domova variantu nechat se naočkovat přímo na ulici.

Otevírací doba noclehárny je od sedmé hodiny večer, v sedm ráno pak klienti zařízení opouštějí. „Mají možnost se vyspat, vysprchovat, můžeme jim dát čisté oblečení, mohou si vyprat to špinavé nebo se případně občerstvit,“ říká vedoucí terénního programu Bouřka ze Střediska křesťanské pomoci Jihlava Lukáš Honzl.

Symbolická částka za noc je deset korun. Noclehárna je určená všem nad osmnáct let, kapacitu má dvanáct lůžek. Vedle postelí je v ní vyhřívaný kontejner s pisoáry nebo sprchy. Na pořádek dohlížejí sociální pracovníci, služba funguje i během svátků.