Kraj prověřuje domov pro seniory Wendy. Zařízení údajně není připraveno pro jejich pobyt

Kontrola penzionu (zdroj: ČT24)

Krajský úřad Moravskoslezského kraje prověří fungování penzionu Wendy senior ve Vratimově. Jeho majitel čelí kritice, že podmínky v zařízení nejsou dostatečně uzpůsobeny potřebám seniorů. On sám to popírá.

Kraj mu už odeslal dopis, ve kterém ho informuje o zahájení správního řízení. Chce tak mimo jiné prověřit, jestli vlastník klientům neposkytuje sociální služby, pro které není registrován. 

V penzionu Wendy senior aktuálně bydlí 23 klientů. Zástupci města Vratimov byli podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové uvnitř na kontrole poprvé v polovině května. Jeden z ubytovaných seniorů nebyl ve zcela dobré kondici. „Byl pokálený, nebyl umytý, stěžoval si na nedostatek jídla,“ uvedla vedoucí vratimského sociálně-správního obvodu Erika Herzová.

Majitel penzionu kritiku odmítá. „Na to lze reagovat jenom jednou formou, a to, že naši senioři ani rodiny žádnou nespokojenost necítí,“ sdělil majitel společnosti Wendy senior Petr Jančík. Dodnes padla už 2 trestní oznámení, jedno na neznámého pachatele, druhé podal majitel na starostku Vratimova.

Situaci v penzionu už prověřili i pracovníci kraje a úřadu práce. „Odeslali jsme dopis na zahájení správního řízení a nyní očekáváme převzetí a bude zahájeno správní řízení,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil (KDU-ČSL). Majitel ale tvrdí, že neposkytuje žádné sociální služby. Podle něj jde jen o takzvanou dopomoc, kterou zákon neupravuje. Na kraji teď zůstává, aby rozkryl, zda není v tomto případě porušován zákon.

Pod drobnohledem je sedm zařízení

Vyjma vratimovský penzion dnes kraj podrobně zkoumá činnost sedmi zařízení, o kterých se domnívá, že poskytují neregistrovanou službu. „Pokuty, které MS kraj už udělil, jsou v řádech 2,6 milionu korun. U některých ale probíhá odvolávací řízení,“ doplnil Jiří Navrátil.

Jedním z provozovatelů, který čelí řízení o udělení 600 tisíc korun pokuty, je i spolek provozující bydlení pro seniory u Komenského sadů v Ostravě. Proti pokutě se odvolal.

Moravskoslezský kraj dnes poskytuje 6100 lůžek pro seniory, podle zjištění České televize jde o nedostatečný počet. Další nová lůžka pro seniory by mohla vzniknout třeba v Kopřivnici, v Opavě a nový domov pro seniory se chystá postavit i město Vratimov.