Komunitní knihovnou roku je ta ořechovská. Stále víc se otvírá i lidem z okolních obcí

Komunitní knihovna roku (zdroj: ČT24)

Komunitní knihovnou roku pro letošní rok je ta v Ořechově na Brněnsku. Porota ocenila její přínos k rozvoji společenského a kulturního života, příkladnou spolupráci se školami i přesah do sousedních obcí. Uspěla v konkurenci 24 dalších přihlášených knihoven.

Pro ocenění své práce si přišla knihovnice z třítisícového Ořechova Naděžda Adámková. O místní knihovnu a její návštěvníky se stará už skoro osm let. „Do knihovny přichází víc a víc čtenářů, ale i nečtenářů. Spousta akcí přímo vzniká tak, že lidé přijdou do knihovny s nějakým nápadem,“ popsala.  

Knihovny jsou stále převážně o knihách, stále častěji jsou však i dějištěm různých akcí a setkávání. „Komunitní knihovny, to je termín, který dneska zahrnuje to, aby se knihovny otevřely veřejnosti, aby tam lidé rádi chodili, aby se tam cítili dobře,“ vysvětlila metodička Moravské zemské knihovny v Brně Monika Kratochvílová.  

V případě Ořechova to bezpochyby platí. Lidé si tam chodí nejen pro knihu, ale také například na výstavy, děti tam občas hrají i stolní fotbal. „Přebývám tady po škole, než mi přijede autobus, když nemám co na práci. Někdy tady můžu řešit i úkoly,“ řekla například Natálie Janíčková.  

Knihovna je součástí prostoru pro všechny generace

Knihovna v Ořechově má tu výhodu, že sídlí ve velkorysých prostorech. V budově je kromě samotné knihovny i chráněná dílna, základní umělecká škola nebo divadelní sál až pro 130 návštěvníků. „Je pro všechny generace, protože v naší knihovně je třeba univerzita třetího věku, která je hojně navštěvovaná,“ vysvětlil starosta Tomáš Dudík (nestr.). 

Cenu pro nejlepší komunitní knihovnu kraje vyhlašuje od roku 2018 Moravská zemská knihovna v Brně. I letos to bylo v pěti kategoriích, tedy podle počtu obyvatel v dané obci. Kromě Ořechova uspěl Nechvalín z Hodonínska, Nemojany na Vyškovsku, Valtice na Břeclavsku a Tišnov na Brněnsku.