Koleje pod Beskydy se opravují. Náhradní autobusy mají zpoždění, musí rozkopanou cestou

Dopravní omezení pod Beskydy (zdroj: ČT24)

Dva měsíce dopravních komplikací čekají na cestující vlakem mezi Ostravou a Valašským Meziříčím. Kvůli opravám dráhy tady uzavřeli trať a od pondělka zavádí náhradní autobusovou dopravu. Ve stejném úseku se však také opravuje silnice – spoje již kvůli tomu jedou až o pětadvacet minut déle.

Právě tato doba se přibližně rovná zpoždění, se kterým musejí cestující podle zástupců Českých drah nyní kvůli výluce počítat. Mezi Baškou a Frýdlantem je totiž kvůli opravě silničního spojení zaveden kyvadlový provoz, který komplikuje dopravu.

„Na semaforech musejí čekat rovněž řidiči náhradních autobusových spojů,“ dodal Tomáš Indrei. Opravy silnice mají trvat až do konce prázdnin.

Samotná výluka na železnici potrvá celkem 57 dní. „Po celou dobu budou všechny vlaky v daném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v časech dle pravidelného jízdního řádu,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Při přípravě náhradní dopravy ČD podle ní počítaly s tím, že se opravuje i souběžná silnice, po které náhradní autobusy jezdí. 

Vozíčkáři bez rezervace nemusí projet

Velké komplikace mohou při výluce vlakové hromadné dopravy zažívat rodiny s kočárky či turisté, kteří si do Beskyd chtějí odvézt v MHD svá kola. Náhradní autobusy jich totiž zvládnou přepravit mnohem méně ve srovnání s vlakovou soupravou.

Pro vozíčkáře vydal dopravce doporučení, aby si svou cestu rezervovali ještě před jejím započetím, aby předešli situaci, že se do daného spoje nedostanou.
Tomáš Indrei
redaktor České televize

„V autobusech náhradní dopravy bude přeprava dětských kočárků a jízdních kol zajištěna v omezeném rozsahu (do vyčerpání kapacity). Přeprava invalidních cestujících a cestujících na invalidním vozíku bude zajištěna pouze na základě nahlášené přepravy,“ potvrdili zástupci Českých drah.

Vozíčkářům doporučují, aby využili internetového rezervačního systému jízdenek. Nahlásit jízdu mohou také na Kontaktním centru Českých drah (na telefonním čísle 221 111 112, či na e-mailu info@cd.cz).