Kdo doplatí 31 milionů za Grand Prix? Ministerstvo školství víc peněz nepošle

Velká cena v ohrožení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství chce do detailu prozkoumat hospodaření Velké ceny a zejména veřejné peníze, které plynou přes pořadatele brněnskému Automotodromu. Letos na akci přidělilo třicet devět milionů korun z požadovaných sedmdesáti. Hospodaření tak zřejmě končí v minusu. Podpora je nejistá i do dalších let. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) proto připustil, že by závod z Masarykova okruhu mohl zmizet.

Po jedenácti letech stál na brněnských stupních vítězů motocyklové Grand Prix v Brně český závodník. Úspěch Jakuba Kornfeila z Rohatce u Hodonína potěšil fanoušky, brněnského primátora, i jihomoravského hejtmana. Co naopak vedení města a kraje přidělává vrásky na čele, jsou peníze. Na účtu zatím mají třicet devět milionů korun od ministerstva školství, žádali ale o sedmdesát a stále věří, že alespoň část zbývajících peněz jim ministr školství pošle.

„Mě teď po včerejšku čeká řada věcí z hlediska vyúčtování a jednání s vládou o vyrovnávací platbě, která spadá do režimu obecného hospodářského zájmu,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál. Ministerstvo ale stále s žádnou vyrovnávací platbou nepočítá. „Dotace byla vyplacena na základě vyhlášeného programu. V rovném přístupu je nutné doplnit, že žadatelů, kteří dostali méně, než předpokládali, je ve sportu většina,“ sdělil náměstek ministra školství Karel Kovář.

Ministerstvo chce podrobně prozkoumat smlouvy

Ministerstvo chce navíc smlouvy mezi pořadateli a Automotodromem prozkoumat podrobněji než doposud. Chystá se k tomu kvůli závěrům Bezpečnostní informační služby, o kterých Česká televize informovala ve čtvrtek.

Z informací, které máme k dispozici, vyplývá nutnost získat objektivní aktuální údaje o hospodaření celé akce zejména s ohledem na nepřiměřený profit soukromých subjektů z veřejných peněz. Informace BIS je jasným signálem věnovat dotacím na sportovní akce zvýšenou pozornost
Karel Kovář
náměstek ministra školství (e-mail pro ČT)

Branami areálu prošlo během tří dní o šest tisíc diváků méně než loni. Přesto hejtman ani primátor nepočítají se zvýšením propagace ani se snížením nákladů. „Snížit náklady určitě ne, tam jsme udělali maximum toho, co bylo možné. Musíme nejdřív vyúčtovat letošní Velkou cenu, musíme zjistit, kolik jsme vydělali, jestli jsme vydělali a pak budeme jednat dál,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

  • 2014: 240 695
    2015: 248 434
    2016: 181 705
    2017: 193 834
    2018: 187 348
    Zdroj: Automotodrom Brno

Kraj ani město ztrátu nedoplatí

O tom, že by ztrátu doplatil kraj nebo město, ale hejtman ani primátor nechtějí mluvit. „Pokud nenajdeme peníze a Grand Prix odejde, tak už se budeme na závod dívat tak jedině v televizi,“ podotkl primátor Vokřál. Hledat ale bude třeba rychle. S plánováním příští Velké ceny se totiž začíná už na podzim. Spolek má se španělskou promotérskou společností Dorna smlouvu do roku 2020.