Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.

Zprošťující rozsudek ve vztahu k oběma obžalovaným vynesl prvoinstanční soud v minulosti už třikrát. Případ se týká více než půl miliardy korun, které podle státního zástupce Radka Bartoše pocházely z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny.

Podle obžaloby se Vladimír Březina a Kudlejová podíleli na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013, kdy se je snažili legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí.

Okresní soud loni konstatoval, že skutky označené v žalobním návrhu nejsou trestnými činy. V souladu s námitkami obhajoby nepřipustil klíčový důkaz obžaloby, takzvané černé účetnictví zachycené na paměťové kartě objevené u jedné z asistentek Radka Březiny. Peněžní deníky s černým účetnictvím pro svého bratra Radka vedl Tomáš Březina, který byl v souvislosti s lihovou kauzou v minulosti též odsouzený.

Při zajištění karty podle předsedy senátu okresního soudu Pavla Houdka navíc nebyly dodrženy zákonné standardy. Se závěry soudu Bartoš nesouhlasil. Paměťovou kartu považuje za zásadní důkaz, jeho odvolání obsahovalo argumentaci proti její nepoužitelnosti před soudem.

Dvaasedmdesátiletý Vladimír Březina v minulosti uvedl, že peníze získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčkami s vysokým úrokem. Devětačtyřicetiletá Kudlejová, které loni vrchní soud potvrdil čtyřletý trest vězení za ovlivňování svědků v kauze lihové mafie, tvrdila, že se na podnikání manžela aktivně nepodílela. Oba obžalovaní vypověděli, že o nelegálním podnikání Radka Březiny, který si za obchody s nezdaněným lihem odpykává třináct let vězení, nevěděli.

Zprošťující rozsudek v případu vynesl okresní soud kromě loňska i v letech 2021 a 2019. Krajský soud mu však v minulosti po odvolání státního zástupce věc vždy vrátil k novému projednání, žádal doplnění dokazování. Kauza lihové mafie zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012. Způsobenou škodu vyčíslil olomoucký vrchní soud na více než 5,65 miliardy korun.