TÉMA

Krajský soud ve Zlíně

Svědek se u soudu, který projednává vraždu ve Slopném, vrátil k původní výpovědi. Novinářkám prý lhal

Ani po výpovědích svědků soud ve Zlíně nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu vraždy ve Slopném, který podali Maroš Straňák a David Šimon. Za vraždu byli v minulosti odsouzeni a odpykávají si vysoké tresty, vinu dlouhodobě popírají. K usvědčení obou mužů přispěl svědek, který v roce 2014 vypověděl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Reportérkám serveru Seznam Zprávy ale řekl opak. Tentokrát soudu tvrdil, že před deseti lety mluvil pravdu a reportérkám lhal. Jednání bude pokračovat 4. dubna.
11. 3. 2024|

Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.
14. 2. 2024|

Vrchní soud potvrdil bývalému hokejistovi Čechmánkovi podmínku za podvod

Olomoucký vrchní soud potvrdil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Toho se podle rozsudku dopustil během svého podnikání před deseti lety, půjčoval si peníze a objednával služby, ačkoliv věděl, že své závazky nebude už schopen splatit. Bývalý brankář vinu odmítal, jeho odvolání však soud zamítl a rozhodnutí je tak po pětiletém soudním procesu pravomocné. Obhájce Čechmánka Tomáš Štípek řekl, že zcela jistě podají dovolání k Nejvyššímu soudu.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 11:38|

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Padělal bankovky za skoro 41 milionů korun, soud mu potvrdil devět let vězení

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Filipu Šromovi souhrnný devítiletý trest vězení za padělání eurobankovek a další podvody. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle rozsudku Šrom vytiskl v roce 2020 4781 kopií bankovek, které tehdy odpovídaly téměř 41 milionům korun. Padělky se poté Šrom, který se k trestné činnosti doznal, pokusil splatit dluh. V případu byli původně obžalováni ještě dva muži, kteří jsou pravomocně obžaloby zproštěni, vina se u nich neprokázala.
17. 1. 2023|

Soud zprostil dva muže obžaloby z loupeže v klenotnictví, v minulosti je potrestal vězením

Zlínský krajský soud zprostil Miloše Zezulu a Martina Skalického obžaloby z loupeže v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V minulosti je za ni odsoudil k osmi a pěti letům vězení, část trestů si oba odpykali. Letos v únoru však Ústavní soud vyhověl jejich stížnostem. Krajský soud následně rozhodl o jejich propuštění na svobodu a musel případ opět otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele věrohodně identifikovat. Oba muži vinu popřeli.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 12:08|

Soud uložil za únos ženy v Kroměříži třem mužům čtyřletou podmínku

Krajský soud ve Zlíně uložil Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi čtyřletý podmíněný trest za únos dcery kroměřížského podnikatele z roku 2014. Další dva obžalovaní, Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek, jsou bez trestu. Podle státního zástupce chtěli muži po mladé ženě sto milionů korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání.
28. 6. 2022|

Bývalý hokejista Čechmánek dostal u soudu za podvod nepravomocně podmínku

Zlínský krajský soud nepravomocně uložil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. Škoda podle rozsudku přesáhla 7,2 milionu korun. Čechmánek se zadlužil při podnikání. Podle státního zástupce si půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Jednapadesátiletý Čechmánek vinu dlouhodobě popírá, hrozilo mu až osm let vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 11:23|

Muži věznění kvůli vyloupenému klenotnictví jdou na svobodu. Pachové stopy jako důkaz nestačí

Krajský soud ve Zlíně rozhodl o propuštění Miloše Zezuly a Martina Skalického z vězení. Muži si odpykávali tresty osmi a pěti let za loupež v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V úterý Ústavní soud (ÚS) vyhověl jejich stížnostem, krajský soud tedy bude muset případ znovu otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
23. 2. 2022|

Vrchní soud definitivně zprostil obžaloby matku šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek definitivně zprostil obžaloby Marii Březinovou obžalovanou ze zpronevěry a podvodu za údajné vyvedení majetku jejího syna, šéfa lihové mafie Radka Březiny. Stejně tak zprostil obžaloby daňového poradce Antonína Dospivu, který se měl na trestné činnosti podle obžaloby podílet. Obžalováni byli původně ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele a účastenství, za což jim hrozilo až osm let vězení.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 12:16|

Tři muži, kteří za peníze slibovali ovlivnění soudů, byli odsouzeni k nepodmíněným trestům

Za předstíranou snahu tří mužů ovlivnit za úplatek rozhodování soudů padly nepodmíněné tresty v délce trvání 5,5 roku, pěti let a 4,5 roku. Obžalovaní Patrik Kalous, Vojtěch Novák a Stanislav Netopil si je mají podle zlínského krajského soudu odpykat ve věznici s ostrahou. Za podvod jim hrozilo až deset let vězení. Zatímco Kalous a Netopil se k trestné činnosti doznali, Novák vinu popírá. Rozsudek ještě není pravomocný.
19. 10. 2021|

Za podvody s kompenzačními bonusy uložil zlínský soud muži nepravomocně pět let vězení

V kauze fiktivních žádostí o vyplacení kompenzačních bonusů uložil nepravomocně zlínský krajský soud Janu Šimulákovi trest pěti let. Odpykat si je má ve věznici s ostrahou. Jeho bývalou družku Nikolu Breuerovou zprostil obžaloby. Dvojici hrozilo za podvod pět až deset let vězení. Jde zřejmě o první případ podvodů s kompenzačními bonusy, které loni policie odhalila. Peníze z nich byly určeny pro podnikatele ovlivněné opatřeními proti šíření covidu.
4. 10. 2021|

Dcera kroměřížského podnikatele své únosce neviděla, soud bude pokračovat v pátek

Před Krajským soudem ve Zlíně ve čtvrtek vypovídala dcera kroměřížského podnikatele, která byla v roce 2014 obětí únosu. Uvedla, že uvnitř auta, ve kterém ji únosci několik hodin vozili, měla na hlavě pytel z přírodní tkaniny a neví tedy, jak vypadali. Jeden z mužů však podle ní měl hubené nohy, řidiče, který na ni po dobu únosu nemluvil, označila za rozměrného. Podle obžaloby se na únosu podílelo pět mužů, po ženě žádali sto milionů korun.
18. 3. 2021|

Soud zprostil obžaloby muže, který se původně přiznal k upálení bezdomovců. Nepodařilo se to prokázat

Zlínský krajský soud zprostil Miroslava Gašpara obžaloby z vraždy dvou mužů a pokusu o vraždu ženy v bývalé kotelně v Kroměříži. Skutek se nepodařilo sedmačtyřicetiletému muži prokázat. Podle podané obžaloby vylil Gašpar s neznámým komplicem na dva spící muže benzin a zapálil je. V rozporu s tím je však posudek hasičů, kteří stopy po benzinu v místnosti nenašli. Rozsudek není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu pro podání odvolání, Gašpar ve středu u soudu nebyl.
14. 10. 2020|

Bývalý starosta Ostraty zpronevěřil peníze. Za smyšlené faktury mu soud uložil peněžitý trest

Krajský soud ve Zlíně uložil bývalému starostovi Ostraty na Zlínsku Karlovi Krátkému (nez.) peněžitý trest 80 tisíc korun kvůli vystavování fiktivních faktur. Trestní senát ho uznal vinným také z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Muži hrozilo až osmileté vězení, Krátký ve většině bodů podané obžaloby vinu popíral. Rozsudek není pravomocný, Krátký si ponechal lhůtu pro případné odvolání, státní zástupce se práva na odvolání vzdal.
18. 12. 2019|