Dcera kroměřížského podnikatele své únosce neviděla, soud bude pokračovat v pátek

Před Krajským soudem ve Zlíně ve čtvrtek vypovídala dcera kroměřížského podnikatele, která byla v roce 2014 obětí únosu. Uvedla, že uvnitř auta, ve kterém ji únosci několik hodin vozili, měla na hlavě pytel z přírodní tkaniny a neví tedy, jak vypadali. Jeden z mužů však podle ní měl hubené nohy, řidiče, který na ni po dobu únosu nemluvil, označila za rozměrného. Podle obžaloby se na únosu podílelo pět mužů, po ženě žádali sto milionů korun.

Obžalovaní jsou stíháni pro loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež. Hrozí jim osm až 15 let vězení. Dva se k podílu na únosu doznali, tři vinu popírají.

V kauze byl už dříve odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, část trestu si odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl.

Žena zaparkovala 14. ledna 2014 večer před domem v Kroměříži auto. Poté k ní podle obžaloby přistoupil Jakub Steidl, napadl ji a společně s Ivem Lorencem ženu natlačil na zadní sedadlo přistaveného auta Audi. V něm údajně seděl Tomáš Salvet, který byl podle státního zástupce iniciátorem únosu. Z obžaloby vyplývá, že Salvet ženu několikrát udeřil pěstí do obličeje, spoutal jí ruce za zády a přes hlavu dal plátěný pytel.

Obžalovaní ženě podle spisu sebrali kabelku, pak ji v noci vozili po různých místech a žádali po ní peníze. Žena u soudu uvedla, že řidič na ni nemluvil, spolujezdec z předního sedadla i muž sedící vedle ní ano. „Pamatuji si, že říkal, že když budu spolupracovat, tak se mi nic nestane,“ řekla unesená.

Dcera podnikatele, který obchodoval s pohonnými hmotami

Martyrium ženy skončilo poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze sto milionů na čerpací stanici u Brna, uvedla obžaloba i unesená žena. Ve 04:00 následujícího dne ji vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc. Při únosu utrpěla lehká zranění. Je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a který skončil ve vězení kvůli daňovému úniku.

Salvet, Steidl i Lorenc tvrdí, že s únosem nemají nic společného. Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek, kteří podle státního zástupce pomohli únos zprostředkovat, se k podílu na něm doznali. Faltýnek podle obžaloby vybral z odcizené platební karty ženy dvacet tisíc korun, dalších 20 tisíc vybral Lorenc. Hlavní líčení pokračuje výpověďmi dalších svědků, nařízené je i na pátek.

Krajský soud případ projednává v hlavním líčení podruhé. V únoru 2019 soud povolil obnovu řízení a zrušil předchozí rozsudky. Ještě dříve přerušil Šnajdrovi, který vinu po celou dobu odmítal, výkon trestu. Loni žalobce Šnajdrovo stíhání zastavil. Spolu se Šnajdrem byl k pěti letům vězení odsouzen i Faltýnek, po dobu trestního řízení několikrát změnil svou výpověď. Čtyři obžalovaní tedy stojí v kauze před soudem poprvé.