Soud řešil žalobu Chodova o navrácení teplovodní sítě

Události v regionech: Spor o teplo v Chodově opět před soudem (zdroj: ČT24)

Ve sporu mezi dodavatelem tepla, společností Marservis, a městem Chodov znovu zasedal soud. Projednával žalobu města, na základě které má firma vyklidit výměníky tepla a předat radnici do užívání teplovodní síť. Právě o tu se vedou dlouholeté spory. Kauza, která na konci minulého roku skončila rozsáhlým výpadkem dodávek tepla a teplé vody, se ale ke svému konci ještě neblíží.

Sokolovský soud v pondělí projednával žalobu Chodova o navrácení teplovodní sítě. Pokračuje tím spor mezi radnicí a společností Marservis. O samotném vlastnictví teplárenského majetku už přitom soudy rozhodly. „Máme v ruce soudní rozhodnutí o tom, že jsme vlastníci tepelného rozvodného zařízení, a my se domáháme toho, aby nám justice pomohla k tomu, abychom se k tomu svému zařízení dostali,“ popsal situaci starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).

„Podle zákona vzniká provozovateli, držiteli licence, věcné břemeno ze zákona k tomu, aby to zařízení mohl užívat, stejně tak aby mohl užívat nemovitosti, v nichž je to zařízení instalováno,“ řekl zástupce společnosti Marservis Michal Zsemler.

K žalobě ohledně vydání výměníkových stanic se soud dostal až v odpoledních hodinách. Dopoledne řešil například spory kolem licence na dodávky tepla.

Licenci loni Energetický regulační úřad firmě odebral. Letos v lednu pak ale zrušení licence pozastavil Krajský soud v Brně. V Chodově jsou teď dva licencované subjekty – Marservis a Teplo Chodov. „Soud musí v rámci všech těch okolností zvážit i otázku, kdo má licenci, a to že někomu takovému není možné znemožnit poskytovat teplo,“ sdělila soudkyně Městského soudu Sokolov Věra Voštová.

Právě kvůli nejasnostem ohledně platnosti licence Marservisu soudkyně v pondělí jednání v Sokolově odročila. A to až do doby, než Krajský soud v Brně rozhodne, jestli společnosti licenci zruší.