Marservis musí předat rozvod tepla městu Chodov, rozhodl soud

Spor s dodavatelem tepla v Chodově (zdroj: ČT24)

Společnost Marservis, která třicet let provozuje rozvod tepla ve městě Chodov, musí do patnácti dnů předat teplárenské zařízení městu, kterému podle rozhodnutí sokolovského okresního soudu patří. Rozhodl tak v předběžném opatření. Chodov, který se s firmou soudí o vlastnictví tohoto majetku dvacet let, by tak mohl začít dodávat teplo lidem sám. Sokolovský soud zároveň zamítl žalobu Marservisu proti Chodovu a městské společnosti Teplo Chodov. O rozhodnutí informoval starosta Patrik Pizinger (Místní).

„Odpůrkyně (Marservis) je povinna od doručení tohoto usnesení poskytnout navrhovatelům součinnost předání rozvodného tepelného zařízení v katastrálním území Dolní Chodov a poté se zdržet jeho užívání a provozování do 15 dnů od vykonatelnosti...,“ stojí v rozhodnutí soudu. U zamítnuté žaloby Marservisu proti Chodovu soud kromě jiného vycházel z pravomocného rozsudku Krajského soudu v Plzni z roku 2021, kde je stanoveno, že Marservis nemá k majetku vlastnické právo.

Firma Marservis dlouhodobě tvrdí, že do majetku, který si v roce 1993 od města pronajala, byť později soud prohlásil pronájem za neplatný, investovala miliony korun. Teplárenský majetek je tak podle společnosti její. Když se město loni v listopadu pokusilo převzít první z výměníků, firma jej na dálku odstavila a zastavila dodávku tepla pro část města.

„Neexistuje v současné době žádné právoplatné rozhodnutí soudu ohledně vlastnictví teplofikačního majetku. Výrokem soudu bylo v této kauze pouze řečeno, že teplofikační soustava tvoří jeden celek, ale nebylo nijak rozhodnuto ani určeno, komu tento celek patří a za jakých podmínek,“ uvedl tehdy ve svém vyjádření Marservis.

Odebrání licence

Po dvacetiletém soudním sporu odebral loni Energetický regulační úřad licenci na provozování tepelné soustavy v Chodově firmě Marservis a udělil ji městské společnosti Teplo Chodov. Ani to ale Marservis nepřimělo přestat teplárenské zařízení provozovat a nechat si za dodávky platit.

„Uvidíme, zda už začnou respektovat rozhodnutí soudu, a nebo jestli nám stát konečně pomůže,“ komentoval poslední rozsudky starosta Pizinger. Ani policie zatím městu nepomohla se k jeho majetku dostat.

Město Chodov pronajalo Marservisu teplárenské zařízení v roce 1993, několik let nato ale začaly spory o platnost smlouvy. Táhly se dvacet let a teprve loni Nejvyšší soud rozhodl, že smlouva byla neplatná a že veškerý teplárenský majetek patří městu. Podle Marservisu ale soud o vlastnictví nijak nerozhodoval, ale řešil jen to, jestli je možné teplárenské zařízení rozdělit, nebo ne.

Také Energetický regulační úřad, který léta váhal, k 16. listopadu 2023 Marservisu odebral licenci a přidělil ji městské společnosti Teplo Chodov. Od 17. listopadu tak Marservis podle mínění města podniká v Chodově neoprávněně.