Část Chodova na Sokolovsku byla den bez tepla. Bývalý dodavatel odpojil na dálku výměník

Obyvatelé části Chodova na Sokolovsku, včetně školky, sociálního zařízení a stovek domácností, byli zhruba den bez tepla. Bývalý provozovatel teplofikace, společnost Marservis, odmítl v rozporu s rozhodnutím soudu předat městu majetek, a naopak při pokusu města dostat se do jednoho z výměníků odpojil dodávku tepla, zřejmě na dálku. Starosta města Patrik Pizinger (Místní) označil situaci za bezprecedentní vydírání. Dodávky byly obnoveny ve čtvrtek odpoledne poté, co se městu podařilo dálkové ovládání zařízení obejít, řekl starosta.

„Jsme v situaci, kdy odpovědí na to, proč nechtějí zprovoznit výměníkovou stanici, je to, že je vpustíme zpátky do našeho objektu a uznáme, že ten majetek je jejich. To já udělat nemůžu, protože soud rozhodl, že majetek je náš a jednal bych protizákonně,“ řekl starosta.

Odpojení výměníku nastalo ve středu odpoledne. Poté, co zástupci města vstoupili do prvního z výměníků, se po chvíli jeho provoz zastavil, a to bez fyzické přítomnosti kohokoli z firmy Marservis. Podle města tak došlo zřejmě k odpojení na dálku, přes softwarové ovládání. Jednatel Marservisu Václav Rumlena pak podle starosty varoval, že takto se vypne každý výměník, kam se město pokusí vstoupit. 

„Podařilo se nám ovládání odpojit a nahradit manuálním. Teplo tak opět proudí. S ohledem na tuto zkušenost musíme vyhodnotit, jak postupovat při přebírání dalších výměníků,“ řekl odpoledne Pizinger.

Topili přímotopy a ohřívali vodu

Rumlena je nyní jediným podílníkem a jednatelem Marservisu, v sídle společnosti ve čtvrtek nebyl a mobilní telefon nezvedal. Podle vedení města komunikuje jen přes právníky a nehodlá rozhodnutí soudu respektovat. Město proto přebírání majetku pozastavilo.

Nečekané odpojení od tepla se dotklo asi dvou set až tří set domácností, mateřské školky, denního centra Mateřídouška pro mentálně postižené a hasičské zbrojnice. „Problém je to velký, (chybějící) teplo a teplá voda pro naše inkontinentní klienty problém je. Zatím topíme, sehnali jsme si přímotopy a vodu ohříváme,“ reagovala už dříve vedoucí centra Mateřídoušky Věra Bráborcová.

Město se obrátilo na policii

Město se už obrátilo na policii s podezřením na trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Obrátí se i na Energetický regulační úřad (ERÚ).

Mluvčí krajské policie Jakub Kopřiva řekl, že oficiálně ještě podnět nedostali. „Předpokládáme, že se starosta nebo zástupce města s potřebnými doklady dostaví dnes nebo v pátek. Pak se případem budeme moci zabývat,“ uvedl ve čtvrtek Kopřiva. 

Spory o platnost smlouvy se táhly 20 let

Město Chodov pronajalo Marservisu teplofikaci v roce 1993, několik let na to ale začaly spory o platnost smlouvy. Ty se táhly dvacet let a teprve letos Nejvyšší soud rozhodl, že smlouva byla neplatná a že veškerý majetek teplofikace patří městu. Také Energetický regulační úřad, který roky váhal, letos k 16. listopadu Marservisu odebral licenci a přidělil ji městské společnosti Teplo Chodov. Od 17. listopadu tak podle mínění města Marservis podniká v Chodově neoprávněně. 

Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky měla společnost Marservis v roce 2020 obrat přes sto milionů korun a zisk přes čtyři miliony korun. Podílníci firmy se v posledních letech měnili, od července letošního roku je opět jediným společníkem Rumlena, který je ve firmě od jejího počátku.