Muž, který odpálil výbušninu na policejním autě v Aši, půjde před soud

Státní zastupitelství obžalovalo čtyřicetiletého muže, který letos v srpnu odpálil podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním voze v Aši. Sdělila to Lenka Oplová z dozorového Okresního státního zastupitelství v Chebu. Muži hrozí až osm let vězení. Případem se bude zabývat Okresní soud v Chebu.

„Byla ve věci podána u Okresního soudu v Chebu obžaloba pro zločin násilí proti orgánu veřejné moci,“ uvedla chebská okresní státní zástupkyně Oplová. Podle právní kvalifikace muži v případě odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

K incidentu došlo na začátku srpna. Automobil parkoval před obvodním oddělením policie v Aši. Muž umístil výbušninu pod kapotu, zapálil ji a utekl. Policisté jej zadrželi asi hodinu po výbuchu. Útok zdůvodnil svými aktuálními osobními problémy.

„Výbuch poškodil kapotu služebního vozidla, motorovou část, čelní sklo a palubní desku. K vozidlu byli po výbuchu okamžitě přivoláni hasiči, kteří po svém rychlém příjezdu zabránili vzniku požáru služebního automobilu,“ uvedl v srpnu mluvčí policie Jakub Kopřiva. Detonace podle něj poškodila také pravé přední dveře služebního vozidla německé policie, které bylo zaparkované vedle.

Muže policie původně obvinila také z obecného ohrožení. K explozi totiž došlo v zastavěné oblasti poblíž panelových domů. „Muž si vzhledem ke svému vzdělání a zkušenostem s pyrotechnikou musel být vědom toho, že po prvotním výbuchu může dojít následně k výbuchu služebního vozidla, ale i automobilů zaparkovaných vedle něj, a tím k ohrožení lidí bydlících v blízkých panelových domech,“ uvedl mluvčí Jakub Kopřiva.

Podle státní zástupkyně Oplové byl ale pachatel nakonec obžalován pouze ze zločinu násilí proti orgánu veřejné moci.