Karlovarské sklárně Moser se začalo znovu dařit. Má tolik zakázek, že musela zapálit další pec

Po roce a půl má karlovarská sklárna Moser, která se specializuje na luxusní skleněné sety a kusové výrobky z bezolovnatého skla, znovu dostatek zakázek na to, aby mohla zapálit další pec. Odstavit ji musela v prosinci 2019 kvůli nepříznivé situaci na trhu. Poslední ze tří pecí by mohla být uvedena do provozu, pokud to situace dovolí, do dvou let.

Sklárna Moser musela loni v době pandemie koronaviru kvůli poklesu zakázek propustit asi třetinu zaměstnanců, zejména těch, u kterých byla šance na náhradu. Celkem odešlo 136 lidí a počet zaměstnanců klesl na 218. Zakázky v poslední době už dvakrát překročily kapacitu jedné pece, proto byla spuštěna druhá. Na jedné peci je sklárna schopna denně vyrobit asi tři sta kusů skleněných výrobků, podle náročnosti.

Podle spolumajitelky firmy Moser Kateřiny Zapletalové je zapálení pece symbolickým znovunadechnutím, které dává šanci na další rozvoj a oživení. To naznačují i rostoucí objednávky, a to jak ze Spojených států, tak například z Tchaj-wanu a Číny nebo z Ruska. Moser se také snažit rozšiřovat své zastoupení ve světě, otevřel zastoupení v Jižní Koreji a chystá se vstoupit na jihoafrický trh.

Firma pokračuje v tradici exkluzivní manufaktury Moser, kterou v roce 1857 založil v Karlových Varech rytec a obchodník Ludwig Moser. Dnes patří mezi přední české exportéry. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků.

Posiluje e-shop

Posiluje také obchod přes e-shop, kde by Moser chtěl dosáhnout desetiprocentního podílu prodeje. Napomoci tomu má i chystaný konfigurátor, který umožní zákazníkům nejen si vybrat konkrétní kus, ale také si objednat konkrétní brus.

„Jestliže bude situace jak personální, tak ekonomická v pořádku, tak počítáme, že bychom se za dva roky připravili, rekonstruovali bychom i třetí pec, která má 70 let. Dosáhli bychom tím maximální kapacity,“ uvedl generální ředitel firmy Moser Pavel Mencl. Firma podle něj přibrala některé pracovníky, doplnila party a intenzivně hledá a vychovává nové mistry.