Kamery ve všech vozech MHD v Ostravě zatím nebudou. Dopravní podnik musí vypsat nový tendr

Dopravní podnik Ostrava (DPO) posouvá projekt instalace kamerových systémů ve svých vozidlech. Musí opakovat celé výběrové řízení, protože dodavatel kamerových systémů nesplnil požadavky stanovené smlouvou. Původně měl mít podnik kamery ve všech vozidlech do konce roku 2020.

V současnosti má DPO více než 1800 kamer ve 250 vozidlech. Předmětem opakované veřejné zakázky bude vybavit kamerami dalších 16 tramvají, 17 trolejbusů a 135 autobusů.

„Omlouváme se všem našim cestujícím, ale projekt nestíháme. Víme, jak je pro vás tento systém důležitý, ale dodavatel nesplnil naše požadavky. Od záměru však neustupujeme a vybíráme nového dodavatele, který nám pomůže tento náš strategický cíl naplnit,“ uvedl generální ředitel DPO Daniel Morys.

Kamery mají v městské hromadné dopravě zvýšit bezpečnost. Podnik je začal zavádět v roce 2016 hlavně v tramvajích, kterými jezdí nejvíce lidí. Podle dřívějších vyjádření DPO i policie od zavedení kamer trestných činů ve vozech MHD výrazně ubylo. Policisté ale kamery využívají i při odhalování další trestné činnosti. Záměr vybavit kamerovým systémem všechna vozidla podporuje podle průzkumů DPO 99 procent cestujících.