Za tragickým požárem v Brně v Plotní mohla být nedbalost i úmysl, ukončili vyšetřování hasiči

Příčinou požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými byla podle vyšetřovatelů hasičů buď nedbalost, nebo úmysl. Hasiči vyšetřování s tímto uzavřeli, uvedl ve čtvrtek mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Policie případ podle jejich mluvčího Pavla Švába dosud vyšetřuje, podrobnosti nesdělil.

Mikoška doplnil, že škoda po požáru je 230 tisíc korun, šlo o okolní vozy, které požár poškodil. Hasiči pak zásahem podle mluvčího uchránili majetek za dva miliony.

Osm lidí, zřejmě bezdomovců, zemřelo při požáru obytných stavebních buněk v noci na 4. května. Podle dřívějšího vyjádření policie šlo o šest mužů a dvě ženy. Policisté tehdy mimo jiné pracovali na ztotožnění obětí, vyzývali ke spolupráci i veřejnost.

Hořelo na pozemku Českých drah, dvanáct propojených stavebních buněk, ve kterých začalo hořet, ale firmě nepatřilo. O určení vlastnictví se státní podnik soudil, soud ale určil, že majitel je neznámý. Dráhy proto chtěly pozemek uklidit na vlastní náklady.

To se ale nakonec stalo až po požáru. Mluvčí drah Vanda Rajnochová tehdy uvedla, že buňky byly zabezpečené proti vniknutí a nebyli v nich žádní lidé. Policie následně uvedla, že podle předběžných výsledků ohledání vnikli lidé do objektu určeného k demolici neoprávněně.

Požár soustavy obytných stavebních buněk v Plotní ulici vypukl 4. května po 02:00, hasiči jej zlikvidovali před 07:00, následovalo vyšetřování příčin tragédie. Činnost vyšetřovatelé na místě ukončili ještě ten den odpoledne. Počtem obětí šlo o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.

Buňky nikdo nepoužíval a na místě stály dlouho. Byly obrostlé zelení a částečně zakryté plachtou. Do budoucna se má lokalita podle brněnského magistrátu proměnit, v plánu je tam výstavba Jižní čtvrti, která bude souviset s novým vlakovým nádražím.

Před třemi lety se opodál stala obdobná tragédie, při požáru železničního vagonu tam uhořeli čtyři lidé. Vagon plný odpadu zřejmě sloužil jako noclehárna bezdomovců. Příčinou byla pravděpodobně nedbalost při používání topidla.