Starý Lískovec a Černovice. Brněnští radní schválili výstavbu dalších bytových domů

V Brně vyrostou další bytové domy (zdroj: ČT24)

Stovky nových bytů pro mladé rodiny postaví město Brno. Radní rozhodli o výstavbě ve Starém Lískovci a v Černovicích, vyjde skoro na 2,5 miliardy korun. Mladým chce vedení Brna nabídnout výhodnější alternativu k drahým bytům na trhu a hypotékám, jejichž dostupnost se zhoršuje. Do projektu družstevního bydlení se už přihlásilo na 700 zájemců.

Manželé Klumparovi, tedy 27letý Martin a 25letá Petra, bydlí v nájmu. Před půl rokem se jim narodil syn Jonáš, a tak se začínají poohlížet po vlastním bydlení. Zatím neúspěšně. „S ohledem na aktuální situaci, ceny hypoték a vůbec nabídky na trhu, kde vzrostly ceny, tak to vůbec není možné. Bez šance,“ popsal Martin Klumpar.

Klumparovi jsou typická mladá rodina, pro kterou teď město chce stavět nové byty. Tento týden rozhodlo o prvních dvou lokalitách. U Penzionu ve Starém Lískovci, ale hlavně na Kaménkách v Černovicích. „Momentálně se zadává soutěž na architektonické ztvárnění, pak už by to mělo jít ráz na ráz,“ řekl náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD).

Mapa výstavby nových městských bytů
Zdroj: ČT24

Vstupem do družstva k vlastnímu bydlení

Podmínky městského družstevního bydlení
Zdroj: ČT24

Město založí družstva. Pokud do nich lidé vstoupí a budou splácet, nakonec bude byt jejich, ale levněji a dostupněji než s hypotékou. Zájemci nesmí být starší 36 let, mít dluhy ani vlastní bydlení. Rodina musí mít měsíční rozpočet aspoň 35 tisíc a našetřeno aspoň 400 tisíc.

„Nabídka, se kterou město přišlo, zní zajímavě. Zvlášť tím, že bychom si to jednou mohli převést do vlastního,“ zhodnotil Klumpar. V první etapě město postaví 950 bytů. Z toho skoro polovina budou právě družstevní byty pro mladé. Zbytek pak klasické nájemní byty pro seniory či sociálně slabé.

Stěhovat se nájemníci budou nejdřív za čtyři roky, v Černovicích možná i později. Plány na výstavbu bytových domů v místě existují už léta. Stejně dlouho ale trvají výhrady obyvatel okolních domů. Bojí se, že zhoustne doprava.

První etapa výstavby městských bytů
Zdroj: Magistrát města Brna

„Jako městská část jsme měli celkem 14 požadavků, některé se podařilo zapracovat, o některých ale musíme ještě jednat,“ uvedl starosta městské části Brno-Černovice Ladislav Kotík (nez. za Společně pro Černovice).

Do městských družstev už se přihlásilo 700 podobných, rodin jako jsou Klumparovi. Do 11 let chce navíc město postavit další tisíce bytů.