TÉMA

Družstvo

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

V Dobrušce se čtvrt století nestavělo. Díky iniciativě místního seniora teď vzniklo 52 bytů

V Dobrušce na Rychnovsku mají novou ulici generála Štandery a v ní 52 nových družstevních bytů. Projekt v hodnotě dvě stě milionů korun bez dotací inicioval a vedl senior Karel Joukl, který je předsedou tamních družstevníků. V Dobrušce se přitom za posledních 25 let žádný byt nepostavil. Na všechny zájemce o bydlení se však nedostalo.
28. 4. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit 18,2 milionu korun za užívání domů v Horoměřicích, potvrdil soud

Bytové družstvo Svatopluk musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky za nájemné bytových domů v Horoměřicích u Prahy v letech 2016 až 2018. Rozsudek Okresního soudu pro Prahu-západ ve středu pravomocně potvrdil středočeský krajský soud. Družstvo proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu, avizoval jeho předseda Martin Junek.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 11:55|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.
9. 8. 2022|

Několik obžalovaných i znalec v kauze vytunelované kampeličky odkazují na podnikatele v pozadí

Soudy se i po devíti letech ještě úplně nevypořádaly s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva. Z největší kampeličky odteklo téměř půl druhé miliardy a stovky milionů se nepodařilo dohledat. Někteří obžalovaní odkazují na podnikatele Azíze al-Násira, který figuruje ve vedlejší větvi kauzy a čelí obžalobě, že vyvedené peníze legalizoval. Soudní znalec jej označil i za možného autora dokumentu, který předložila policie, a popisuje schéma vyvádění peněz z kampeličky. On sám takovou spojitost odmítá, podrobněji zatím hovořit nechtěl. O kauzu Metropolitního spořitelního družstva se zajímal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
15. 2. 2022|

Brno převede bezplatně asi třináct set bytů z desítek družstev

Brno bezplatně převede družstevní byty, které vznikly před více než dvaceti lety za podpory státu, schválili v úterý zastupitelé. Týká se to asi 1300 bytů 35 bytových družstev. Družstevníci už v nájmech byty splatili, kvůli nezveřejnění smluv před stavbou ale nyní hrozily komplikace v podobě doplatku až do výše současné tržní ceny. Stejné problémy řešilo více měst, třeba Liberec, Olomouc nebo Zlín. Některé případy skončily u soudu. Například Liberec už ale byty převedl za symbolickou korunu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 12:05|

Malá družstva mají problém. Kvůli povinné změně stanov platí za notáře a právníky desetitisíce

Novela zákona o obchodních korporacích zvyšuje bytovým družstvům náklady o desetitisíce. Musejí totiž upravit své stanovy za přítomnosti notáře na schůzi a často platí také za dodatečné právní služby. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je to finanční problém především u družstev s menším počtem členů. Nová pravidla musí družstva zařadit do stanov do konce roku 2021.
13. 8. 2021|

Liberec převede za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa. Jde o první z deseti družstev

Liberec převede na družstevníky za korunu svůj podíl v bytovém domě Alfa v Zeleném Údolí. Jde o první z deseti družstev, u nichž právníci města zpochybňovali platnost původních smluv uzavřených zhruba před dvaceti lety. Pro členy družstva tak skončila dva roky trvající nejistota, zda za byty nebudou muset znovu doplácet. Smlouvu s družstvem Alfa v Zeleném Údolí s 36 byty schválili zastupitelé.
29. 7. 2021|

Pokračující nedostatek čipů zasahuje Škodu Auto a ještě tvrději její dodavatele

Automobilky po celém světě stále trápí nedostatek čipů. Podniky v Česku už kvůli tomu musely zastavovat výrobu. Například Škoda Auto ji koncem června omezila na další tři týdny. Situace dopadá i na subdodavatele, od nichž automobilky nyní odebírají méně komponentů.
19. 7. 2021|

Klienti H-Systemu se dočkali vlastního bydlení. Po třiadvaceti letech odkoupili 55 z 60 bytů

V kauze H-System končí další dějství. Třiadvacet let po krachu firmy se většina klientů z Horoměřic dočkala vlastního bydlení. Využili nabídky konkurzního správce a odkoupili 55 z celkového počtu 60 bytů. Celá kauza ale zdaleka nekončí.
8. 7. 2021|

Liberečtí družstevníci jsou ve sporu s radnicí. Kvůli převodu bytů hrozí soudní spor

Při mimořádném jednání v Liberci měli v úterý zastupitelé města schválit první smlouvy na převody více než tisícovky družstevních bytů. Byty postavené před dvaceti lety se státní dotací jejich majitelé měli získat za symbolickou cenu. Zasedání ale město zrušilo, protože se nedohodlo s právníky na tom, jak by smlouvy o převodu měly vypadat. Přitom pokud se byty nepřevedou v termínu, hrozí, že se družstevníci obrátí na soud.
18. 5. 2021|

30 let zpět: Václav Havel navštívil zemědělce

Václav Havel se jel osobně seznámit s problémy českých zemědělců. Ti se mnohdy obávali nejisté budoucnosti. Zemědělská družstva se totiž s přechodem na tržní hospodářství dostávala počátkem 90. let do finančních problémů. Prezident navštívil družstvo ve Velkých Přílepech i soukromé zemědělce. Prohlédl si i tamní zchátralý zámek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 5. 2021|

Za vyvedení peněz ze záložny MSD si má Petr Koltok odpykat sedm a půl roku

Za úvěrový podvod vůči Metropolitnímu spořitelnímu družstvu (MSD) si má podnikatel Petr Koltok odpykat 7,5 roku vězení a zaplatit peněžitý trest 1,2 milionu korun. Nepravomocně o tom v pátek rozhodl pražský městský soud, který muži uložil i desetiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem. Záložna, jež měla zhruba 14 tisíc členů, zkrachovala. Škoda způsobená dvacítkou pachatelů trestné činnosti podle obžaloby přesáhla 1,2 miliardy korun. Koltoka soud označil za jednu z hlavních postav celé organizované skupiny.
23. 4. 2021|

Město a stát se musí dál soudit o pozemky kolem kláštera Křižovníků s červenou hvězdou ve Znojmě

Nejvyšší soud zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně, který rozhodl, že pozemky v okolí kláštera Křižovníků s červenou hvězdou ve Znojmě-Hradišti patří státu, na který přešly z JZD Práče. Podle nejvyšší instance měl ale krajský soud lépe ověřit, jestli družstvo na pozemcích skutečně hospodařilo. Pokud ne, mohlo je získat město Znojmo. Na výsledek sporu čeká taky rytířský řád křižovníků, který chce pozemky získat v rámci církevních restitucí.
17. 2. 2021|

Spor o podporu družstevního bydlení je u konce, Marvanová ji v radě na třetí pokus prosadila

Plán na podporu bydlení, který umožní stavbu družstevních domů na městských pozemcích, schválila pražská rada. Prošel i obdobný záměr na podporu spolkové výstavby. Podporu družstevního bydlení prosadila radní Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly) až na třetí pokus. Ve čtvrtek oba návrhy posoudí zastupitelé.
14. 12. 2020|

Obyvatelé bytů po H-Systemu zpochybňují cenu, kterou za ně mají zaplatit. Chtějí slevu 85 procent, dostali 15

Družstvo Svatopluk, které sdružuje část obyvatel bytů po H-Systemu v Horoměřicích, zpochybňuje stanovenou cenu, za kterou by si obyvatelé měli své domovy odkoupit. Věřitelský výbor jim nabízí patnáctiprocentní slevu oproti tržním cenám, podle Svatopluku by ale měla být sleva 85procentní. Družstvo navíc tvrdí, že je vlastníkem inženýrských sítí.
26. 9. 2020|

Liberec prodá podíly na bytech u sporných smluv družstevníkům

Liberec své podíly v bytových družstvech u sporných smluv prodá přímo družstevníkům. Jde asi o dvanáct set bytů stavěných se státní dotací, v nichž žijí zhruba tři tisíce lidí. Kolik budou muset za podíl města zaplatit, zatím není jasné. Zřejmě půjde o nižší desítky tisíc korun za byt.
25. 6. 2020|

Ekonomika roku 1989: pořadníky byly na byty i auta. Stát měl před sebou čtyři nelehké úkoly, říká národohospodář Zeman

Rok 1989. O byty lidé museli žádat a na jejich přidělení čekali roky. Stejně jako na auta. Lepší zboží pak bylo k sehnání často jen pod pultem. Na druhou stranu litr mléka stál dvě koruny a rohlík třicetník. To, v jakém stavu byla skutečně ekonomika v době, kdy přišel okamžik zlomu v podobě sametové revoluce a hospodářství se muselo od základů změnit, přibližuje Karel Zeman, který působil řadu let na nejvyšších národohospodářských postech.
13. 11. 2019|
H-System

Družstvo Svatopluk si chce na byty vzít úvěr. Babiše žádá, aby se stát zaručil u bank

V kauze zkrachovalé stavební firmy H-System se kvůli mnoha protichůdným zájmům nedalo najít řešení, které by vyhovovalo všem, zdůvodnil své úterní rozhodnutí Ústavní soud. Zamítl tím stížnost družstva Svatopluk. To ve středu oznámilo, že chce na odkup domů získat úvěr. Plánuje se také obrátit na Evropský soud pro lidská práva.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 14:18|

Správce H-Systemu chce od obyvatel horoměřických domů 21 milionů. Jako nájemné za tři roky

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport podal žalobu na bytové družstvo Svatopluk, které založili původní klienti H-Systemu. Monsport chce, aby družstvo zaplatilo 21 milionů korun za nájem za byty v Horoměřicích za poslední tři roky. Loni soud obyvatelům nařídil domy vyklidit, ti však podali ústavní stížnost a Ústavní soud stěhování odložil, dokud nerozhodne.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 12:38|

Místo kravína společenský sál nebo stavební pozemky. Obce na jihu Moravy se zbavují zemědělských brownfieldů

Města a obce na jihu Moravy se pustily do přeměny bývalých areálů zemědělských družstev. Například v Žabčicích na Brněnsku přestavěli budovu družstva na knihovnu, v Mouřínově na Vyškovsku zase chtějí na místě kravína stavět rodinné domy. Někde můžou pomoct i dotace na regeneraci brownfieldů, které bude rozdělovat agentura CzechInvest.
10. 4. 2019|

Starý Lískovec a Černovice. Brněnští radní schválili výstavbu dalších bytových domů

Stovky nových bytů pro mladé rodiny postaví město Brno. Radní rozhodli o výstavbě ve Starém Lískovci a v Černovicích, vyjde skoro na 2,5 miliardy korun. Mladým chce vedení Brna nabídnout výhodnější alternativu k drahým bytům na trhu a hypotékám, jejichž dostupnost se zhoršuje. Do projektu družstevního bydlení se už přihlásilo na 700 zájemců.
10. 1. 2019|