Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích. Potvrdil to odvolací soud

Události: Bytové družstvo Svatopluk musí zaplatit milion (zdroj: ČT24)

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Praze, který potvrdil rozsudek Okresního soudu Praha-Západ. Jeho mluvčí Dominik Duchoň to uvedl pro Českou televizi. Konkurzní správce Josef Monsport žaluje družstvo Svatopluk ještě o dalších jednadvacet milionů s úroky.

„V dotazované věci byl rozsudek zdejšího soudu změněn ohledně náhrady nákladů řízení, ve zbytku byl potvrzen,“ uvedl pro ČT mluvčí Okresního soudu Praha-Západ Dominik Duchoň.

Krajský soud v Praze tak potvrdil loňské rozhodnutí prvoinstančního soudu, podle kterého má družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba milion korun s úroky. Jde o nájemné za pozemky pod řadovými domy, které byly z konkurzu v minulosti vyňaté.

Dalších asi jednadvacet milionů s úroky požaduje Monsport za nájemné osmi domů, v nichž je zhruba 60 bytů. Družstvo zažaloval za nájemné v letech 2016 až 2018, zbytek byl podle něj už promlčený. Soud mu v březnu nepravomocně přiznal částku 18,2 milionu s úroky, družstvo se ale proti verdiktu odvolalo.

Lidé po letech konečně bydlí ve svém

Společnost H-System uzavřela po založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal dvanáct let ve vězení.

Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu. Podle předsedy družstva Martina Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzního správce. Souhlas konkurzního soudu nebyl podle něj v té době zapotřebí.

Celkem 55 uživatelů bytů v Horoměřicích si loni nemovitosti odkoupilo, v katastru se tak stali jejich majiteli. Čtyři uživatelé byty opustili, budou se prodávat znovu, u jednoho zbývajícího bytu se vede soudní spor o vynětí z konkurzní podstaty.