V Dobrušce se čtvrt století nestavělo. Díky iniciativě místního seniora teď vzniklo 52 bytů

V Dobrušce vzniklo 52 nových družstevních bytů (zdroj: ČT24)

V Dobrušce na Rychnovsku mají novou ulici generála Štandery a v ní 52 nových družstevních bytů. Projekt v hodnotě dvě stě milionů korun bez dotací inicioval a vedl senior Karel Joukl, který je předsedou tamních družstevníků. V Dobrušce se přitom za posledních 25 let žádný byt nepostavil. Na všechny zájemce o bydlení se však nedostalo.

Do družstva v Dobrušce se přihlásil například Petr Tojnar s tím, že zajistí bydlení pro své tři děti. Složil čtvrtinu ceny třípokojového bytu, který stojí tři a půl milionu korun. Dnes už ho zařizuje. Družstvu bude splácet deset tisíc korun měsíčně po dobu 25 let. 

„Kdyby měly děti hypotéku, bylo by to pro ně daleko dražší. O zhruba 800 tisíc až milion korun je to levnější, než kdyby to stavěl developer, který by na tom chtěl mít zisk. Je to pro nás velice výhodné,“ popsal Tojnar.

Stavba čtyř domů s 52 byty trvala zhruba pět let. Na starosti ji měl pětasedmdesátiletý Karel Joukl. Pozemek město zapůjčilo, po úpravách chodníku a zeleně mu pak družstvo většinu parcel vrátí. Ty, které se nacházejí přímo pod domy, odkoupí. 

„Jsou to byty 3+kk nebo 4+kk, internet, optika, bezbariérovost, napájení z centrálního zdroje tepla, který spaluje štěpku. Cenová relace je vynikající,“ popsal Joukl.

Na řadu zájemců o bydlení se nedostalo

Energetickou krizi a zdražování materiálů ve finále dostavby domů v Dobrušce ustáli. Každý družstevník připlatil 120 až 150 tisíc korun. „Pan Joukl má stavební bytové družstvo jako koníčka. Toto si vzal na sklonku kariéry jako poslední cílovou metu, a povedlo se mu to,“ komentoval zastupitel Dobrušky Pavel Štěpán (SNK). 

Na všechny, kteří měli o nový byt zájem, se však v Dobrušce nedostalo. Projekt má převis 23 zájemců, kteří čekají ve frontě. „Je spousta náhradníků, kteří by si okamžitě šli ten byt koupit,“ doplnil Tojnar. Karel Joukl se tak nyní snaží v družstvu vychovat svého nástupce, který by měl odvahu pustit se do dalšího podobného projektu.