O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Události v regionech: Roste zájem o družstevní bydlení (zdroj: ČT24)

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.

V Dobrušce na Rychnovsku vznikly nové domy určené k družstevnímu bydlení. První obyvatelé se začnou do padesáti zdejších bytů stěhovat na konci února. Zájem o ně byl velký, ani nevyšlo na všechny. Příčina je jasná – peníze. „Nemusejí složit maximální částku prostředků,“ ozřejmil Joukl.

Družstevní bydlení totiž funguje tak, že dům kupuje družstvo a jeho členové svůj podíl postupně splácejí formou nájmu. „Na družstevní bydlení dosáhnou i ti, kteří by neprošli náročným sítem hypotečních bank a na úvěrování by vůbec nedosáhli,“ shrnul předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil.

Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je v Česku zhruba tři sta tisíc družstevních bytů. Dalších několik tisíc se připravuje. V Chocni na Orlickoústecku vznikne 38 takových. A podobně jako v Dobrušce bylo zájemců více než bytů. „Na předpokládaných třicet bytů přišlo padesát zájemců,“ srovnal místostarosta Jan Ropek (Živá Choceň).

Domnívá se, že družstevní byty jsou výhodné i pro města, zejména ta, která hledají způsob, jak si udržet obyvatele, zvlášť když byty dostanou především rodiny s dětmi. „V rámci bytové a sociální politiky, to umožňuje běžným rodinám ve městě zůstat,“ míní Ropek.