TÉMA

Družstevní byty

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Zastupitelé schválili postup převodu družstevních bytů v Olomouci. S malým doplatkem

Zastupitelstvo Olomouce po více než pětihodinové diskusi schválilo záměr postupu dlouho chystaného převodu čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky s doplatkem, který činí jen malou část jejich obvyklé ceny. Nájemníci s tímto řešením převodu družstevních bytů většinou souhlasí. Za byty zaplatí celkem přes padesát milionů korun, peníze připadnou dvěma bytovým družstvům.
10. 12. 2021|

Liberečtí družstevníci jsou ve sporu s radnicí. Kvůli převodu bytů hrozí soudní spor

Při mimořádném jednání v Liberci měli v úterý zastupitelé města schválit první smlouvy na převody více než tisícovky družstevních bytů. Byty postavené před dvaceti lety se státní dotací jejich majitelé měli získat za symbolickou cenu. Zasedání ale město zrušilo, protože se nedohodlo s právníky na tom, jak by smlouvy o převodu měly vypadat. Přitom pokud se byty nepřevedou v termínu, hrozí, že se družstevníci obrátí na soud.
18. 5. 2021|

Spor o družstevní byty v Olomouci. Nájemníci se bojí, že je od města nezískají

Stovky nájemníků družstevních bytů v Olomouci mají obavy, že by o ně mohli přijít. Mají smlouvy, podle kterých by na ně mělo město po dvaceti letech bezúplatně převést svůj podíl, zatím se to ale nestalo. První nájemní smlouvy přitom končí už za měsíc.
21. 5. 2020|

Pražská developerská společnost pomůže řešit bytovou krizi. Magistrát do ní nalil třináct milionů

Praha zřídí novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek třináct milionů korun. Organizace vznikne k letošnímu 1. červnu a bude se zabývat zejména využitím pozemků v hlavním městě, jejich rozvojem a výstavbou bytových domů.
27. 4. 2020|