Spor o družstevní byty v Olomouci. Nájemníci se bojí, že je od města nezískají

Stovky nájemníků družstevních bytů v Olomouci mají obavy, že by o ně mohli přijít. Mají smlouvy, podle kterých by na ně mělo město po dvaceti letech bezúplatně převést svůj podíl, zatím se to ale nestalo. První nájemní smlouvy přitom končí už za měsíc.

Na přelomu nového tisíciletí se v Olomouci začaly stavět nové byty. Jejich výstavbu zčásti dotoval stát, další část složili nájemníci bytů, zbytek doplatili pomocí nájmu. S městem nájemníci uzavřeli budoucí kupní smlouvu.

„Smlouvy měly určité znění. Že po dobu dvaceti let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví,“ řekla jedna z nájemnic.

Ona i ostatní nyní ale mají obavy, že na ně byty město bez doplatků nepřepíše. První nájemní smlouvy skončí už za měsíc a město údajně stále nájemníkům jasně nesdělilo, jak bude postupovat.

„Je to téměř jako otevření masového hrobu. Na tom převádět bytové jednotky zájem je, jenom potřebujeme právní jistotu, že převod, tak jak bude probíhat, bude do budoucna nezpochybnitelný,“ vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Otazník visí například nad bytovými jednotkami v domě v ulici Rumunská, problém se ale týká víc než čtyř stovek bytů v Olomouci. „Dnes se dovolávat nějaké neplatnosti, není vůči těm lidem fér. Celá ta situace jde elegantně vyrovnat a narovnat,“ řekl právní zástupce nájemníků Zdeněk Joukl.

Jedna z nájemkyň město zažalovala

Věcí se tento týden zabýval soud. Jedna z nájemkyň zažalovala město a bytové družstvo ohledně platnosti uzavřených smluv. Jenže ostatní nájemci mají o této žalobě pochybnosti. „Máme indicie, že žaloba byla podána spíše na žádost města, protože městu se velice hodí, aby soud rozhodl o neplatnosti našich smluv, respektive její smlouvy, přičemž to rozhodnutí potom použije plošně,“ řekla jedna z nájemnic bytu.

„Celá žaloba směřuje k jedné věci, že město si chce nechat posoudit, jestli je ta smlouva platná, nebo ne,“ řekl právní zástupce města a Družstva Olomouc Jižní Petr Konečný. Na soudním jednání Konečný poznamenal, že ať už jsou smlouvy platné, nebo ne, o převodu bytů bude nakonec hlasovat zastupitelstvo.

Podobný problém řeší i v jiných městech

Podobný problém se týká i zhruba dvou set padesáti bytů na sídlišti Horní Proseč v Jablonci. „V tuto chvíli připravujeme dohodu, měli bychom pokračovat v duchu předchozích smluv, jen by se byty neměly převádět na družstvo, ale na družstevníky,“ řekla mluvčí Jablonce nad Nisou Jana Fričová.

Dvacet let staré smlouvy řeší i Liberec, který je prohlásil za neplatné a nájemníkům hrozí, že budou muset městskou část bytu odkoupit.