Pražská developerská společnost pomůže řešit bytovou krizi. Magistrát do ní nalil třináct milionů

Praha zřídí novou městskou příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost a vloží do ní neinvestiční příspěvek třináct milionů korun. Organizace vznikne k letošnímu 1. červnu a bude se zabývat zejména využitím pozemků v hlavním městě, jejich rozvojem a výstavbou bytových domů.

Pražská metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města to chce řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů či podpora družstevní výstavby. Dalším nástrojem, který by měl pomoci vyřešit situaci s bydlením, je nová veřejná organizace –⁠ Pražská developerská společnost. 

Ta se bude zabývat takzvaným land-developmentem, kdy bude připravovat městské pozemky a území pro výstavbu bytových domů, a to až do fáze územního řízení. Souběžně s tím vedení Prahy bude u konkrétního projektu rozhodovat, zda bude domy stavět samo město, nebo ve spolupráci se soukromým investorem. Úkoly, kterými se bude městský developer zabývat, bude muset vždy schválit vedení Prahy. 

V čele bude ředitel jmenovaný městskou radou a součástí bude také tříčlenný investiční expertní výbor, který bude poradním výborem ředitele. Členy výboru na tři roky určí ředitel na základě návrhu radního pro oblast územního rozvoje a územního plánu. Nominace členů výboru bude schvalovat městská rada. Na pozici ředitele vypíše město výběrové řízení. 

Město chce co nejdříve zahájit výstavbu družstevních bytů

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) volá po konstruktivní komunikaci se soukromým sektorem. Podle něj je rozvoj bytové výstavby na takzvaných pražských brownfieldech klíčový pro řešení krize dostupnosti bydlení. 

Vedle toho by se magistrát měl zaměřit i na bytová družstva. „Město by mělo co nejdříve zahájit výstavbu družstevního bydlení a řádně pečovat a rekonstruovat městský bytový fond,“ uvedl Hřib.

Brífink po jednání Rady hlavního města Prahy 27. dubna (zdroj: ČT24)

Předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil pak dodal, že by výsledky Pražské developerské organizace měly být jasné už na konci tohoto volebního období. „Je vytipováno okolo čtyřiceti městských pozemků a takové dva tři projekty by bylo možné stihnout připravit v řádu měsíců,“ řekl někdejší předseda TOP 09. Mezi pozemky jsou například oblast Palmovky na Praze 8 nebo Nové Dvory na Praze 4.

Kromě magistrátu a vedení města bude městský developer spolupracovat s jednotlivými městskými částmi, dopravním podnikem, Technickou správou komunikací a dalšími správci městské infrastruktury.  

Odliv turistů v důsledku koronavirové krize uvolnil v Praze čtrnáct tisíc bytů

Podle náměstka pražského primátora Petra Hlubučka z hnutí STAN se v centru Prahy uvolnily kvůli odlivu turistů tisícovky bytů. Uvedl to v rozhovoru pro server iDnes.cz. „Tím, že teď turisté nejsou, se nám uvolnilo čtrnáct tisíc bytů v centru města, které sloužily pro krátkodobé pronájmy. Tím se nám vyřešila část bytové politiky v Praze a ani jsme pro to nemuseli nic udělat,“ řekl. 

V souvislosti s koronavirovou krizí už dříve vláda rozhodla, že po dobu trvání mimořádných opatření nebude možné zvyšovat nájemné bytů. Cenové moratorium bude automaticky ukončeno ke dni, kdy budou zrušena mimořádná opatření.   

Praha prodlouží bydlení v hotelech pro lidi bez domova

Vedení hlavního města také schválilo, že prodlouží o dva měsíce smlouvy s hotely a hostely, které v době pandemie nového typu koronaviru poskytují na náklady magistrátu ubytování lidem bez domova. Kapacita by měla tento týden dosáhnout 340 míst a zájem je velký. 

Praha pro bezdomovce kromě kapacit v hotelech zajistila pro dobu vládních omezení také stanová místa v Troji a na Císařské louce a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do bývalého nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích kvůli negativnímu stanovisku hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes.