Změny v přidělování bytů v Brně. Město chce zvýhodnit seniory a mladé rodiny

Vedení Brna se chystá změnit pravidla pro přidělování městských bytů. Sociálně znevýhodněné skupiny obyvatel by měly platit menší nájmy než ostatní a také přednostně získat byt. Lidé by se navíc mohli o nabídkách bydlení dozvědět na internetu. Koncepci magistrátu bude zastupitelstvo schvalovat příští týden.

Berta Kroková odešla od svého manžela i s malým synem. Dočasný azyl našla až v domově svaté Markéty v Brně. Na městský byt totiž za současných pravidel nedosáhla a tržní nájem je pro ni příliš drahý. „ Za jednopokojový byt jedenáct tisíc i s inkasem, to je finančně náročné,“ počítá Berta Kroková.

Nová koncepce městského bydlení, tak jak ji připravili radní, má rozvádějícím se lidem tuto situaci ulehčit. Nově si budou moci o městský byt požádat, i když se ještě nerozvedli a nemají vypořádaný majetek. „Předpokládáme, že když se ten pár rozpadá, tak zajištění bydlení s dětmi je primární potřeba,“ řekl první náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nově bude město pronajímat jen opravené byty a lidé v nich budou muset mít nahlášené trvalé bydlišti. Navíc bude zakázáno směňovat byty soukromé za městské. Městských bytů je v Brně více než osmadvacet tisíc a nachází se v sedmnácti stech domech. Nejvíc jich je dvoupokojových v panelových domech.

Volné byty budou na internetových stránkách

Nová pravidla mají celý systém také zjednodušit. Jak byt vypadá, si budou moci lidé prohlédnout na internetu a o byt rovnou zažádat. I tento krok pomůže klientkám domova svaté Markéty. Prakticky všechny ženy, které tu našly azyl, chtějí do městského bydlení. „Ony se často nedostanou se všemi dětmi na prohlídku a vidět byty přímo na internetu, vidět fotky a vidět pořadník a seznam bytů, které jsou k dispozici, velice vítáme,“ vysvětlila vedoucí Domova sv. Markéty Monika Žewucká.

Město chce rozhodovat o nájmu v městských částech

Podle opozičního šéfa kontrolního výboru Olivera Pospíšila ale všechny změny nejsou ideální. Upozorňuje, že v některých případech městské nájmy prudce podraží. Koncepce totiž nařídí městským částem, kolik minimálně musejí za byty vybírat. Třeba v městské části Vinohrady to bude dvojnásobek toho, co doposud.

Nájemné v městských bytech v Brně
Zdroj: ČT24

„Nová pravidla znamenají, že si město stahuje část pravomocí městských částí k sobě. Pro město by to mohlo být dobře, u městských částí je to na zvážení,“ řekl předseda brněnského kontrolního výboru Oliver Pospíšil (ČSSD).

Jistotu nízkého nájemného budou mít senioři, mladé rodiny a lidé s nízkými příjmy. Ti všichni budou platit plošně 57 korun za metr čtvereční. Všechny změny se ale dotknou jen nových nájemníků. Těm, kteří už smlouvy s městem mají, zůstanou dosavadní podmínky.