Provoz v centru Brna zeslábl. Na povolení nedosáhly ani rozvozy jídel

Se změnami v dopravě se v centru Brna v některých částech dne snížil provoz až o polovinu. Přísnější pravidla pro vjezd do pěší zóny platí měsíc, jejich dodržování hlídají kamery. Strážníci se tak mohou víc zaměřit na špatně parkujících řidiče. Přestupků odhalili o desítky procent víc.

Ještě v létě projelo brněnskou Masarykovou ulicí patnáct set aut denně. A to i přesto, že v ulici vedoucí přes centrum města je pěší zóna. Magistrát proto změnil podmínky pro povolení vjezdu. Získali jej jen lidé, kteří ve středu města trvale bydlí nebo podnikají.

Centrum se také rozdělilo do sedmi zón, pro každou je třeba samostatné povolení. Řidiči si tak nemohou zkrátit cestu projetím skrz celé centrum. „Evidujeme zejména v úseku od Masarykovy a z Rašínovy velmi významný úbytek projíždějících aut. V některých okamžicích až o 50 procent,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Mapa zón v centru Brna
Zdroj: Magistrát města Brna

Vjezd do zóny kontrolují kamery

Z původních asi 13 tisíc vydaných povolení jich město v současnosti eviduje asi 8 tisíc. Ztratily je například rozvozy jídel. Kurýři teď mohou nejblíž k pěší zóně zaparkovat na takzvaných rychloobrátkových stáních. Ta ale někdy bývají obsazena i několik hodin parkujícími řidiči.

Pokud by vjeli do pěší zóny, zachytily by to stejně jako u dalších řidičů bez povolení kamery. Strážníci se díky nim můžou víc věnovat špatnému parkování. „Ve středu města v průběhu září zaznamenali více než 550 přestupků, které souvisejí s parkováním na chodníku, to je přibližně třetinový nárůst. Stejně tak o třetinu vzrostl počet přestupků, které souvisejí se stáním na vodorovném šrafování,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na přestupky spojené s parkováním upozorňují i uživatelé sociálních sítí. Na část řidičů podle nich vliv nemají. „To jsou lidé, kterým je takřka všechno jedno. Využívají toho, co jim zákon dovoluje na úplně maximální míru, mnohdy ho i obcházejí nebo natahují,“ uvedl Marek Lupač, který jako správce facebookové stránky na takové případy upozorňuje.

S nimi si pak musí poradit strážníci. První pokuty uložené díky kamerám bude magistrát rozesílat už v příštích týdnech.