Nový kostel v brněnské Lesné čeká na požehnání. Věřící se za něj modlili desítky let

Požehnání v sobotu dopoledne dostane nový kostel v brněnské Lesné. Je první stavbou zasvěcenou blahoslavené Marii Restitutě, rodačce z Husovic. Vybudování netradičního chrámu trvalo necelých 30 měsíců, stálo přes 100 milionů korun. Na nové zázemí přispívali ve sbírkách sami věřící.

Stavba netradičního kostela podle návrhu architekta Marka Jana Štěpána trvala od srpna 2017. Dominuje jí 31 metrů vysoká věž, která ční nad kruhovou monolitickou konstrukcí z železobetonu. Nabízí 250 míst na sezení a další na stání.

Světlo do kostela dopadá skrze duhová skla pod klenbou, která v závislosti na úhlu a síle slunečních paprsků mění barvu. Vnější fasádu pak zdobí symboly spojené s křesťanstvím a různými životními fázemi. Kromě chleba a vody lze na kostele najít i koloběžku nebo půllitr.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je to splnění dlouholetého snu. Já sám jsem tady 15 let a předtím jsme byli v duchovním centru, což bylo provizorium. Podmínky tam nebyly moc dobré,“ uvedl farář Pavel Hověz. Provizorní je v současnosti ale i vybavení chrámu jako lavice, nebo třeba oltář.

Na nový kostel sbírala farnost prostředky řadu let doslova po desetnících, které přijímala při stahování haléřových mincí z oběhu. „Já si myslím, že na ten kostel přispělo přinejmenším 25 tisíc lidí,“ řekl farář. Během slavnostní mše proběhne další sbírka na vnitřní vybavení.

Kostel je pojmenovaný po brněnské rodačce blahoslavené Marie Restitutě, kterou popravili nacisté. Řeholnice pocházela z Husovic, které sousedí právě s městskou částí Lesná.

obrázek
Zdroj: ČT24