TÉMA

Architektrura

Muzeum, krematorium nebo komunitní centrum. Porota nominovala třicítku nejhodnotnějších staveb české architektury

Česká komora architektů vyhlásila během nominačního večera šestého ročníku České ceny za architekturu třicet nejzajímavějších staveb roku. Jméno držitele Hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 11. listopadu na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín. V nominované třicítce jsou nejvíce zastoupeny projekty pro bydlení, ale také rozhledny, vyhlídka, dvě lávky, komunitní centrum, sociální bydlení, autobusové nádraží, sportovní hala, kostel, rekonstrukce kulturní památky, muzejní expozice nebo krematorium pro zvířata.
24. 6. 2021|

Dělníci vztyčují rozhlednu na Holedné. Vyroste mezi duby

Na kopci Holedná nad brněnským Jundrovem začala stavba rozhledny. Dělníci v těchto dnech montují ocelovou konstrukci, práce potrvají několik týdnů. Projekt vzešel z nápadu obyvatel, uspěl v prvním ročníku participativního rozpočtu města Brna. Stát bude přes 6,5 milionu korun.
23. 10. 2020|

Nový kostel v brněnské Lesné čeká na požehnání. Věřící se za něj modlili desítky let

Požehnání v sobotu dopoledne dostane nový kostel v brněnské Lesné. Je první stavbou zasvěcenou blahoslavené Marii Restitutě, rodačce z Husovic. Vybudování netradičního chrámu trvalo necelých 30 měsíců, stálo přes 100 milionů korun. Na nové zázemí přispívali ve sbírkách sami věřící.
11. 9. 2020|

Cesta za Loosovými stavbami a návrhy vede na Špilberk. Výstava připomíná výročí architektova narození

Estetika bez ozdob, nová koncepce prostoru pro bydlení. Život a dílo jednoho z propagátorů architektonické strohosti Adolfa Loose připomíná výstava na hradě Špilberk. Jeden z nejvýznamnějších představitelů oboru ve dvacátém století se narodil v Brně před sto padesáti lety.
11. 6. 2020|

Světlo Boží projde sklem. V Neratovicích postaví nový kostel podle Fránka a Plesla

Nový kostel vyroste na popud místního faráře v Neratovicích. Oslovil architekta Zdeňka Fránka i sklářského výtvarníka Ronyho Plesla, který do moderní stavby chystá křížovou cestu. Kostel má být hotový asi za tři roky.
12. 4. 2020|

Zlín v čase. Architektonický manuál mapuje proměnu baťovského města

Podobu Zlína přibližuje nový architektonický manuál. Databáze mapuje architektonické a umělecké objekty, soubory staveb a veřejných prostranství vzniklých v letech 1894 až 2018. V tomto čase proměnu města výrazně ovlivnil i vzestup obuvnické firmy Baťa.
13. 3. 2020|