Další vlaky Moravia se do okolí Brna rozjedou v květnu. Výrobu zpozdila pandemie i válka

Události v regionech: Jižní Morava čeká na vlaky Moravia (zdroj: ČT24)

Nových vlaků Moravia bude na jižní Moravě jezdit víc, soupravy získaly povolení k běžnému provozu. Čtyřvozových jednotek zatím jezdí šest, více zkušební provoz nedovolil. Všech 31 vyrazí na koleje do konce května, třeba na tratích z Brna do Křenovic, Tišnova nebo do Blanska.

Nové vozy Moravia v omezeném množství křižují jihomoravské linky od září. Jedním z hlavních důvodů, proč kraj celkem 37 souprav za 6,5 miliardy korun pořizoval, byl větší komfort pro cestující. Šest dvouvozových vlaků už jezdí po kolejích.

Ve zkušebním provozu byla prozatím v omezeném počtu čtyřvozová varianta, která získala potřebná povolení od drážního úřadu až nyní. Většina vyrobených vozů dosud čekala na povolení na Slovensku, a to kvůli nedostatku odstavných kolejí v Brně.

Na jižní Moravě se soupravy objeví do konce května. „Proces nasazování bude chvíli trvat, protože každá jednotka musí projít technickou bezpečnostní zkouškou,“ uvedl ředitel Kordis JMK Jiří Horský.

Výrobce hlásí pětiměsíční zpoždění

Podle původního plánu měl kraj nové vlaky dostat už na konci loňského roku. Termín se ale posunul mimo jiné kvůli epidemii covidu-19. Nový dubnový termín už ale výrobce taky nestihne. „Výroba byla negativně ovlivněna jak pandemií nemoci covid-19, tak následně i válkou na Ukrajině. Obě tyto nešťastné události bohužel tvrdě zasáhly i dodavatelský řetězec,“ přiblížil mluvčí Škoda Group Jan Švehla.

Díky novým soupravám se změní jízdní řády. Soupravy Moravia mají rychlejší rozjezd i brzdění, od 1. července se proto zkrátí jízdní doby.