TÉMA

Dodavatelské řetězce

Zemětřesení na Tchaj-wanu přerušilo výrobu mikročipů. Světový trh má jen málo alternativ

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo Tchaj-wan, pozastavilo výrobu největšího světového producenta čipů. Továrny společnosti TSMC sice výrazně poškozené nebyly, proces obnovování náročných částí výroby však může podle odborníků trvat několik týdnů. Na čipech tchajwanské výroby jsou přitom závislí producenti po celém světě. Zemětřesení tak odhalilo křehkost dodavatelských řetězců soustředěných do geopoliticky výbušné oblasti ostrova, který chce kontrolovat čínská vláda v Pekingu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:25|

Nové vlaky pro Moravskoslezský kraj mají zpoždění. Provoz se kvůli tomu prodraží

Moravskoslezskému kraji se od letošního prosince prodraží provoz vlaků na lince z Ostravy-Svinova do Opavy, a to o 30 korun za kilometr. Kvůli pozdnímu dodání vlaků ze strany Škoda Transportation přijdou České dráhy o dotaci 227 milionů korun určenou na deset let provozu. Informoval o tom server Zdopravy.cz.
26. 7. 2023|

Další vlaky Moravia se do okolí Brna rozjedou v květnu. Výrobu zpozdila pandemie i válka

Nových vlaků Moravia bude na jižní Moravě jezdit víc, soupravy získaly povolení k běžnému provozu. Čtyřvozových jednotek zatím jezdí šest, více zkušební provoz nedovolil. Všech 31 vyrazí na koleje do konce května, třeba na tratích z Brna do Křenovic, Tišnova nebo do Blanska.
24. 4. 2023|

Výroba západních zbraní je závislá na vzácných kovech. Čína je těží, ruské vlaky dovážejí

Evropský zbrojní průmysl je závislý na Moskvě i na Pekingu. Zásadní surovinou pro výrobu moderních zbraní jsou totiž kovy vzácných zemin, které se těží v Číně a do Evropy jsou přepravovány po ruské železnici. Materiál potřebný pro výrobu zbraní, které EU posílá na Ukrajinu, tak zřejmě putuje po železničních kolejích nepřítele, upozornila agentura Bloomberg.
25. 1. 2023|