Jihomoravský kraj vycouval z projektu čínských lázní. Pozemky v Pasohlávkách prodá tomu, kdo nabídne nejvíc

Kraj vycouval z projektu čínských lázní (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili záměr prodat pozemky, na kterých chce vybudovat čínská společnost RiseSun lázeňský komplex za více než miliardu korun. Cena pozemků se odhaduje na zhruba 350 milionů korun. Kupec vzejde z veřejného nabídkového řízení a musí se zavázat k vybudování lázní.

Chlorido-sodný pramen pod Pálavou chrání plot už od roku 1998, kdy ho ministerstvo zdravotnictví prohlásilo za léčebný přírodní zdroj. Dvacet let poté je spolu s okolím znovu o krok blíž k lázeňskému využití.

Přes dvacet hektarů pozemků u břehů Novomlýnských nádrží půjde nejpozději na konci ledna do veřejné nabídkové soutěže. V ní se o jejich koupi mohou předhánět soukromí investoři. Cena pozemků se odhaduje na 350 milionů korun.

Infrastruktura pro lázně už je vybudovaná

Vlastníkem pozemků, na kterých by v budoucnu měly vyrůst lázně, je společnost Thermal Pasohlávky, kterou před lety založil kraj a obec Pasohlávky pro vybudování potřebné infrastruktury pro lázně. Kraj měl možnost vytvořit společný podnik s čínskou firmou RiseSun a vybudovat lázně, nebo pozemky prodat potenciálnímu investorovi.

Podle radních kraje znamená prodej okamžité zhodnocení pozemku. Vize společné akciové společnosti s RiseSun, o které se poprvé jednalo před víc než dvěma lety, tak definitivně padla.

„Finanční návratnost v případě prodeje je prakticky okamžitá. Když jsme zvažovali rizika, která by plynula ze společného podniku, kde by Jihomoravský kraj byl minoritním akcionářem, tak jednoznačně jsme dospěli k názoru, že toto je varianta výhodnější,“ řekla náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Taťána Malá (ANO).

S prodejem pozemků souhlasí i obec Pasohlávky

Podobně na zastupitelstvu promluvila i starostka Pasohlávek Martina Dominová, podle které není založení společného podniku vhodnou cestou. Thermal Pasohlávky by peníze z prodeje mohl použít na své závazky a investice. Zastupitelstvo Pasohlávek záměr prodeje už také schválilo.

Podle Taťány Malé může Thermal Pasohlávky investovat například do odborného léčebného lázeňského ústavu, na který kraj nemá peníze. Léčebný ústav má vzniknout také v Pasohlávkách zhruba za 200 milionů, nabídnout má 160 lůžek.

Předseda představenstva Thermalu Pasohlávky Martin Itterrheim řekl, že společnost RiseSun má také zájem podat nabídku na odkup pozemku. Na přípravě projektového záměru spolupracovala a lázně se chystá vybudovat v připravované podobě.

Aktuálně probíráme možnosti vstupu do tendru s ředitelstvím v Číně. Rádi bychom na projektu začali pracovat co nejdříve, naši právníci ale musí nastudovat podmínky a detaily řízení.
Edward Xu
CEO, RiseSun HealthCare and Tourism CZ

Investor bude muset garantovat stavbu lázní

Investor, který pozemky koupí, bude muset garantovat vybudování a provoz lázeňského resortu v souladu s platným územním plánem, zpracovanou územní studii a předloženým projektovým záměrem. Navržené podmínky musejí případní zájemci včetně společnosti RiseSun respektovat. Stavbu komplexu budou muset garantovat složením kauce. V případě porušení smlouvy investorovi hrozí stomilionová pokuta.

Zájemci budou mít na podání nabídek 60 dní od zveřejnění soutěže. Pokud se nikdo o budování celého areálu nepřihlásí, bude kraj s obcí pravděpodobně hledat investory pro jednotlivé plánované objekty zvlášť. Infrastruktura se na pozemcích v Pasohlávkách začala budovat už v roce 2007.