Krajští radní chtějí prodat pozemky pro lázně v Pasohlávkách soukromému investorovi

Radní Jihomoravského kraje chtějí prodat pozemky, na kterých má čínská společnost RiseSun vybudovat lázeňský komplex. Cena pozemků se odhaduje zhruba na 350 milionů. Kraj zvažoval vytvoření společného podniku s čínskou firmou, prodej pozemků soukromému investorovi je však podle radních výhodnější.

O vybudování lázní v Pasohlávkách se mluví mnoho let. Proto kraj s obcí založil společnost Thermal Pasohlávky, která u obce vybudovala potřebnou infrastrukturu. Co se týče dalšího postupu, kraj zvažoval dvě možnosti, buď vytvoření společného podniku s čínskou firmou RiseSun a následné vybudování lázní, nebo prodej pozemků potenciálnímu investorovi.

Prodej pozemků je podle radních kraje výhodnější. „Rada se jednohlasně shodla na variantě přímého prodeje, protože je to pro kraj méně administrativně i časově náročné, než založení společného podniku se soukromým investorem,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Vlastník pozemků musí garantovat výstavbu lázní

Podle hejtmana kraje je podmínkou transakce zajištění dostatečných garancí ze strany budoucího vlastníka pozemků, že bude realizovat stavbu a provoz lázeňského rezortu v souladu s platným územním plánem, zpracovanou územní studií a předloženým projektovým záměrem. „Proto byly navrženy podmínky, za kterých bude zveřejněn záměr prodeje pozemků a které musí případní zájemci včetně společnosti RiseSun respektovat,“ doplnil Bohumil Šimek.

Podle předsedy představenstva společnosti Thermal Pasohlávky Martina Itterheima firma RiseSun spolupracovala na přípravě projektového záměru a chce lázně vybudovat v nachystané podobě za více než miliardu korun. „Průběžně se zástupci společnosti komunikujeme o obou variantách a podle posledních informací jsou čínští partneři připraveni i podat nabídku v případě uvažovaného prodeje pozemku investorovi,“ řekl Martin Itterheim.

Peníze za pozemky chce kraj investovat do léčebného ústavu

Hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO) řekla, že prodejem vznikne možnost rychlého získání peněz pro Thermal Pasohlávky. „Může uhradit závazky společnosti, ale současně investovat například do odborného léčebného lázeňského ústavu, na který kraj aktuálně hledá finanční prostředky,“ řekla Taťána Malá. Léčebný ústav chce kraj postavit také v Pasohlávkách zhruba za 200 milionů, nabídnout má 160 lůžek.

Záměr prodeje soukromému investorovi ve veřejném nabídkovém řízení musí schválit zastupitelstva kraje i obce. Jednat budou ještě v lednu.