Průtah Vyšším Brodem přerušil výkop. Opravovanou silnicí neprojedou ani sanitky

Do centra Vyššího Brodu neprojedou auta ani IZS (zdroj: ČT)

Oprava Kaplické ulice ve Vyšším Brodě přinesla komplikace řidičům. Kvůli pracím na silnici musí místo objíždět přes okolní vesnice, podle starosty kratší alternativa neexistuje. Stavební firma tak pracuje i přes víkend, aby byl úsek dokončený do začátku vodácké sezony.

Na klíčovém silničním průtahu Vyšším Brodem se auta otáčejí u značky. Dál už neprojedou, silnici přerušuje výkop. Přes opravované místo se nedostane ani sanitka, zdravotníci v případě potřeby čekají na pacienty na náměstí.

Stavební firma musí v nejužším místě Kaplické ulice položit novou kanalizaci a povrchy, tedy silnici a chodníky. Staré potrubí pod zatíženou silnicí totiž potřebuje výměnu. Dělníci se snaží práce urychlit, pracovat budou i o víkendech.

Řidiči objíždějí úsek po úzké silnici

Kvůli stu metrům opravované ulice musí řidiči na objížďku, která vede přes okolní vesnice. „Nemáme alternativu objízdné trasy. Nejsme schopni zajistit jinou objízdnou trasu než přes Rožmberk, což je deset až jedenáct kilometrů daleko,“ uvedl starosta Vyššího Brodu Jindřich Hanzlíček (nestr.).

Na úzké cestě se auta obtížně vyhnou. Oficiální trasa, která vede přes Větrnou, je širší a taky delší. Objížďka pro nákladní auta pak vede z Českého Krumlova přes Černou v Pošumaví. „Každá taková úplná uzavírka má špatný dopad na dopravu, ale opravit se to musí,“ uvedl radní Jihočeského kraje Antonín Krák (ČSSD).

Stavbaři by měli mít hotovo do 21. května, aby neomezili řidiče v turistické sezoně. Pro vodáky na Vltavě začíná v červnu.