Firma nestíhala likvidovat zdravotnický odpad, tak ho ukládala ven. Hrozí jí sankce

Události: Firma nestíhala likvidovat odpad (zdroj: ČT24)

Nemocnice kvůli koronaviru produkují více zdravotnického odpadu. Podle firmy, která ho likviduje v jižních Čechách, jde až o dvojnásobné množství. Firma skladovala odpad pod širým nebem, a teď jí za to hrozí sankce.

Použitých injekcí, tamponů, obleků i roušek ve zdravotnictví kvůli pandemii výrazně přibývá. Například vedoucí provozu z Nemocnice Písek Václav Chalupský tvrdí, že jejich nemocnice v průměru sváží tři a půl tuny nebezpečného odpadu týdně – to je však o tunu víc než obvykle. 

Odpad z několika jihočeských nemocnic likviduje firma Ekopur u Hosína. Protože jeho nápor nestíhala odbavovat, částečně ho skladovala venku – podle inspekce je to nebezpečné. Společnost slíbila rychlou nápravu.

„Jedeme teď ve dne v noci a musíme zpracovat i tu zásobu, kterou máme ve skladech,“ uvedl jednatel firmy Ekopur Daniel Kraft.

Kontroly probíhají dál

Areál nyní pravidelně kontroluje i krajský úřad, který zakázku na likvidaci nebezpečného odpadu objednal. „Pokud by se zastavil provoz, tak infekční odpad vzniká dál a musí se někam dát,“ varoval vedoucí odboru životního prostředí Jihočeského kraje Zdeněk Klimeš.

Mimořádně teď pomáhají ostatní zařízení. Třeba odpad z písecké nemocnice začala likvidovat strakonická spalovna. „Museli jsme přibrzdit průmyslové odpady, abychom měli větší kapacitu na likvidaci zdravotnických odpadů,“ uvedl vedoucí provozu spalovny Stanislav Rajchot.

Areál u Hosína nyní plánuje zdvojnásobit kapacitu, aby měl rezervu a stačil náporu nemocnic.