Jednu z fakult ČVUT napadli hackeři, škola teď zjišťuje škody

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze se vypořádává s následky hackerského útoku. Útočníci napadli v neděli ráno síť Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI). Pro ČT to uvedla mluvčí univerzity Kateřina Veselá. Škola podle ní rozsah škod zatím zjišťuje, mělo ale uniknout několik gigabytů dat. Dva jaderné reaktory, které fakulta spravuje, útok neohrozil. Případem se teď zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Hackeři zahájili útok na infrastrukturu FJFI 5. 11. v 5 hodin ráno. Pracovníci IT oddělení podnikli všechny potřebné kroky k odpojení serverů a zamezení šíření viru. V současné době zjišťují škody a postupně obnovují a zprovozňují jednotlivá zařízení,“ řekla Veselá.

Fakulta, kde se učí mimo jiné budoucí jaderní fyzici, spravuje dva jaderné reaktory. Oba se nachází v pražské Troji, škola je využívá při výuce a výzkumu. Útok se jich podle Veselé nedotkl. „Počítačové a řídící systémy reaktorů VR-1 i VR-2 nejsou z bezpečnostních důvodů připojeny do sítě a útok zvenku je nemůže nijak ovlivnit. Reaktory i nadále pracují v běžném režimu,“ ujistila.

Útokem se teď zabývá NÚKIB. Podle mluvčí Evy Rajlichové úřad univerzitě poskytuje součinnost. „V době šetření kybernetického útoku nebudeme poskytovat bližší informace,“ dodala.

Útok na univerzitu není ojedinělý

Podvodníci zaútočili pomocí viru Phobos, což je typ takzvaného ransomwaru. Pomocí něj zašifrují soubory a za jejich zpřístupnění žádají po oběti výkupné. Jaké soubory hackeři odcizili a jestli vyžadují výkupné, mluvčí ČVUT Veselá nesdělila.

Podobným způsobem zaútočili hackeři na začátku září na Univerzitu obrany v Brně. Za odšifrování a nezveřejnění tajných informací požadovali výkupné. Škola se s podvodníky nedomluvila a ti soubory zpřístupnili na svých stránkách. Jednalo se mimo jiné o zápisy z porad nebo osobní údaje vyučujících důstojníků.